Deutsche Bank skresala odhad rastu tržieb, zlepšila však odhad investičnej banke

Deutsche Bank zhoršila prognózu rastu tržieb v najbližších rokoch a v najnovšom odhade počíta s iba polovičným rastom oproti odhadu spred piatich mesiacov. Na druhej strane očakáva, že investičná banka by mala ročné tempo rastu v porovnaní s pôvodnými odhadmi zrýchliť.
Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing v prezentácii investorom uviedol, že v nasledujúcich troch rokoch banka počíta s rastom tržieb v priemere len o 1 % ročne. V júli ešte očakávala rast celkových tržieb na úrovni 2 %. Informoval o tom denník The Financial Times.
Naopak, najväčšia nemecká banka zlepšila prognózu v prípade svojej investičnej banky. V jej prípade počíta v rokoch 2020 až 2022 s rastom tržieb v priemere o 2 % ročne. V odhade spred piatich mesiacov Sewing uvádzal na toto obdobie nulový rast. Ako vtedy dodal, dôležitejšie budú v nasledujúcom období oblasti, ktoré nepodliehajú takým výkyvom, teda retailové bankovníctvo a správa aktív.
Najnovšia prognóza, čo sa týka celkových tržieb Deutsche Bank, však signalizuje, že rastové prognózy pre spomínané retailové bankovníctvo a správu aktív musela banka zredukovať. Podľa Sewinga dlhé obdobie nízkych úrokových sadzieb zasahuje banku výraznejšie, než vedenie očakávalo pred piatimi mesiacmi, keď predstavilo rozsiahlu reštrukturalizáciu. Tá znamená najväčšie zmeny v štruktúre banky v jej histórii, pričom jej súčasťou je aj zrušenie zhruba 18.000 pracovných miest.
Deutsche Bank zároveň upravila rozsah nákladov na reštrukturalizáciu. Ako v prezentácii pre investorov uviedla, celkové náklady by mali dosiahnuť okolo 7,6 miliardy eur. To je zhruba o 300 miliónov eur viac, než očakávala v júli.
Navyše, započítanie nákladov sa výraznejšie posunie do prvých rokov reštrukturalizácie. Zatiaľ čo Deutsche Bank pôvodne počítala s tým, že v rokoch 2019 a 2020 budú zaúčtované náklady v hodnote 6,3 miliardy eur, teraz očakáva, že do konca roka 2020 zaúčtuje náklady za 6,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy