Trh s nehnuteľnosťami bude v roku 2020 vystavený viacerým výzvam

Na komerčnom trhu s nehnuteľnosťami budú v budúcom roku rezonovať témy, akými sú udržanie sa na maloobchodnom trhu, trvalo udržateľné investície či vplyv automatizácie a zásadných politických a ekonomických zmien. Vyplýva to z novej správy Cushman & Wakefield zameriavajúcej sa na región strednej a východnej Európy. Tá obsahuje 11 kapitol, ktoré sa zaoberajú hlavnými výzvami a príležitosťami komerčného trhu s nehnuteľnosťami naprieč celým regiónom. „Realitný trh nie je odolný voči externým faktorom. Práve naopak, v mnohých smeroch ide o hlavný faktor, ktorý formuje jeho osud. Je rovnako dôležité pochopiť, čo demografické údaje znamenajú pre budúcnosť trhu s nehnuteľnosťami a ako meniaca sa spoločnosť predstavuje zásadnú výzvu pre súčasný stav, ale taktiež chápať princípy absorbovania alebo výnosov,“ uviedol výkonný riaditeľ v Cushman & Wakefield pre uvedený región Colin Wilson.

Realitný trh na Slovensku čelí podľa vedúcej oddelenia prieskumu na Slovensku a v Českej republike v Cushman & Wakefield Marie Baláčovej rovnakým výzvam ako ostatné krajiny v Európe, avšak s určitým oneskorením. „Preto je na mieste, aby sa majitelia a investori v oblasti realít na tieto zmeny pripravili. Príklady v niektorých oblastiach, akými je aj retail poukazujú na skutočnosť, že investori sú citliví na zmeny v oblasti spoločnosti, technológií a ekonomiky. Tieto výzvy však môžu obrátiť vo svoj prospech a zabezpečiť tak prevenciu možných negatívnych následkov zmien,“ skonštatovala. Správa ďalej okrem iného konštatuje, že formáty v oblasti nakupovania sa budú aj naďalej meniť vzhľadom na to, že retaileri požadujú od investorov čoraz viac. Bude zároveň dochádzať k vývoju živých formátov v maloobchode s rastúcim dopytom po exkluzívnych, zodpovedne spravovaných komunitách, v ktorých žijú dôchodcovia a mladí bok po boku.

Cushman & Wakefield je celosvetovým lídrom v oblasti realitných služieb. Patrí k najväčším firmám poskytujúcim realitné služby s 51 000 zamestnancami v približne 400 kanceláriách a 70 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy