Kapitálové výdavky japonských firiem zrýchlili v 3. kvartáli rast na vyše 7 %

Kapitálové výdavky japonských firiem vzrástli v 3. štvrťroku o viac než 7 % a výrazne tak prekonali tempo rastu z prechádzajúceho štvrťroka. Vývoj v 3. kvartáli do veľkej miery ovplyvnil fakt, že od októbra sa v Japonsku zvyšovala spotrebná daň.
Kapitálové výdavky podnikov vzrástli v období od júla do konca septembra medziročne o 7,1 %. To znamená rast kapitálových výdavkov 12. mesiac po sebe a výrazné prekonanie tempa rastu z predchádzajúceho štvrťroka, keď dosiahol 1,9 %.
Investície firiem sú jedným z mála svetlých bodov tretej najväčšej ekonomiky na svete. Analytici však očakávajú, že v súčasnom kvartáli sa tempo rastu výrazne spomalí, prípadne klesne. Jedným z dôvodov je zhoršenie vzťahov medzi USA a Čínou, keďže obchod dvoch najväčších ekonomík sveta ovplyvňuje možnosti japonských podnikov.
„Je tu nemalé riziko, že výdavky firiem sa vo 4. štvrťroku dostanú do mínusu, pričom ekonomiku stiahnu do negatívneho teritória,“ povedal Hiroši Mijazaki, ekonóm z Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Na budúci týždeň budú zverejnené revidované údaje o vývoji japonskej ekonomiky za 3. kvartál. Predbežné údaje zverejnené v novembri naznačili, že ekonomika v 3. štvrťroku takmer zastavila tempo rastu, keď obchodný spor Číny a USA obmedzil export japonských firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy