Európska komisia vyplatí farmárom 467 miliónov eur z nenaplnenej krízovej rezervy

Krízová rezerva pre agrosektor Eeuópskej únie nebola v roku 2019 potrebná.

BRATISLAVA 1. decembra (SITA) – Európska komisia (EK) vyplatí poľnohospodárom pôsobiacim v Európskej únii 467 miliónov eur z nenaplnenej poľnohospodárskej krízovej rezervy únie vyčlenenej na rok 2019. Krízová rezerva totiž nebola potrebná, hoci agrosektor čelil v tomto roku podľa komisie náročným situáciám, prevažne problémom so suchom. Komisia o tom informovala tento týždeň.

Suma 467 miliónov eur bola pôvodne odpočítaná z rozpočtu na rok 2019 na podporu príjmov poľnohospodárov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP). Keďže sa po presunutí do krízovej rezervy nevyčerpala, bude vrátená farmárom. „Toto rozhodnutie znamená, že sumy odpočítané z priamych platieb v tomto roku môžu členské štáty vrátiť poľnohospodárom od 1. decembra 2019,“ ozrejmila komisia.

Koncepcia rezervy na poľnohospodársku krízu a jej mechanizmus úhrady sa dohodli v reforme CAP z roku 2013. Prvýkrát sa uplatnila v rozpočtovom roku 2014. Odpočítanie sa vzťahuje iba na podporu príjmu nad 2 000 eur a zatiaľ sa nevzťahuje na Chorvátsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy