Rast spotrebiteľských cien v eurozóne prekonal v novembri očakávania trhov

Inflácia v eurozóne zrýchlila tento mesiac výraznejšie, než sa očakávalo. Napriek tomu stále zotrváva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Ten je stanovený na úrovni tesne pod 2 %.
Ako v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat v rýchlom odhade, medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v novembri 1 % oproti 0,7-percentnej hodnote v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia očakávali, že spotrebiteľské ceny vzrastú o 0,9 %.
Najvýraznejšie vývoj inflácie ovplyvnili ceny potravín a služieb. Ceny čerstvých potravín vzrástli medziročne o 1,8 % po 0,7-percentnom raste v októbri a ceny služieb o 1,9 % po októbrovom raste o 1,5 %. Naopak, ceny energií o 3,2 % klesli. Tempo ich poklesu sa tak mierne zrýchlilo, keď v októbri klesli o 3,1 %.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny potravín, alkoholu, tabakových výrobkov a energií, dosiahla v novembri medziročne 1,3 %. V predchádzajúcom mesiaci sa jadrové spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,1 %. Aj v tomto prípade bol rast výraznejší, než sa očakávalo, keď trhy počítali so zrýchlením rastu jadrových spotrebiteľských cien o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy