Alibaba už upísal v Hongkongu akcie za vyše 11 miliárd USD

Čínsky internetový obchod Alibaba po vstupe na burzu Hongkongu už upísal akcie za viac ako 11 miliárd USD (9,93 miliardy eur). To je najväčší objem v tomto meste za deväť rokov a svetový rekord v cezhraničnom predaji sekundárnych akcií.
Tento výsledok môže podporiť pozíciu Hongkongu po viac ako piatich mesiacoch protivládnych protestov a nedávnom poklese jeho ekonomiky do recesie, prvej za desať rokov.
Alibaba vo svojom vyhlásení uviedol, že cena akcií bola stanovená na 176 hongkonských dolárov (20,30 eura), čo je zľava o 2,9 % oproti jej záverečnej cene v New Yorku. Je tiež pod pôvodnou maximálnou ponukovou cenou 188 HKD.
Stanovená cena akcií znamená, že Alibaba získa najmenej 88 miliárd HKD z predaja akcií, čo je veľmi symbolický výsledok, pretože číslo 8 je v čínskej kultúre spojené s prosperitou a šťastím.
Internetový gigant Alibaba si pre svoj vstup na hongkonskú burzu vybral tiež burzový kód 9988. To pre čínsky hovoriacu populáciu predstavuje kombináciu dvoch z najšťastnejších čísiel, ktoré spolu symbolizujú dlhotrvajúcu prosperitu.
Celková suma z predaja akcií by mohla dosiahnuť až 12,9 miliardy USD. Ale to je výrazne pod očakávaniami trhov, ktoré pôvodne odhadovali, že Alibaba získa z predaja akcií až 20 miliárd USD.
Čínska spoločnosť uviedla, že chce použiť výťažok z predaja akcií na stratégie rozvoja, od rozšírenia počtu svojich užívateľov, cez pomoc podnikom pri digitálnej transformácii až po dlhodobé inovácie a investície.
Prvotná verejná ponuka (IPO) akcií spoločnosti Alibaba sa uskutočnila v roku 2014 v USA z dôvodu regulačných obmedzení, ktoré zabránili IPO v Hongkongu.
(1 EUR = 1,1077 USD; 1 EUR = 8,6709 HKD)

Súvisiace články

Aktuálne správy