Dlh podľa rezortu financií klesne pod sankčné pásma, Heger to však spochybňuje

Ministerstvo financií v zdôvodnení dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie tvrdí, že dlh má už v tomto roku klesnúť mimo sankčné pásma a má sa tam udržať aj v ďalších rokoch. Potrebné však budú ďalšie konsolidačné opatrenia.

Slovensko bude mať dlh pod sankčnými pásmami dlhovej brzdy, ak v budúcnosti prijme dodatočné opatrenia za stovky miliónov eur. Tvrdí to rezort financií vo svojom zdôvodnení výšky dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie, ktoré v utorok prezentovala poslancom finančného parlamentného výboru štátna tajomníčka rezortu financií Dana Meager. Ministerstvu pritom táto povinnosť vznikla na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti po jesennej notifikácii deficitu a dlhu Eurostatu, ktorý zrevidoval náš vlaňajší dlh a navýšil ho nad 49 % hrubého domáceho produktu, čím sa dostal do prvého sankčného pásma dlhovej brzdy.

Podľa Dany Meager sa pritom už v tomto roku očakáva, že sa dlh opäť dostane tesne pod hranice dlhovej brzdy, podobne sa tam udrží aj v ďalších rokoch. Pomôcť k tomu má okrem iného viazanie výdavkov, či zníženie daňových únikov vďaka eKase a nanomarkerom v pohonných látkach. Opozičný poslanec finančného výboru za OĽaNO Eduard Heger však pripomína, že v zdôvodnení sa očakáva vyrovnaný rozpočet pre roky 2021 a 2022, avšak za podmienky dodatočných konsolidačných opatrení za takmer 800 mil. eur v jednom roku a vyše miliardy eur v druhom. Žiadne konkrétne opatrenia na tieto roky však ministerstvo neuvádza.

Podľa Hegera je tak zverejnené zdôvodnenie od ministerstva financií nekorektné. Materiál totiž uvádza očakávané schodky verejných financií, ktoré už dnes nepovažuje za reálne. Polpercentný deficit verejných financií navrhovaný na budúci rok je totiž podľa neho iba „papierový“ a už dnes je podľa Hegera jasné, že sa nepodarí naplniť. „Je to nekorektný dokument voči členom finančného výboru. Si z nás robíte žarty,“ povedal na margo prezentovaného zdôvodnenia dlhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy