USA na ďalších 90 dní povolili dodávky amerických technológii firme Huawei

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa povolila na ďalších 90 dní dodávky amerických technológií čínskej spoločnosti Huawei. Biely dom v máji zaradil túto čínsku technologickú spoločnosť na takzvaný čierny zoznam, pretože ju považuje za riziko pre americkú národnú bezpečnosť. Znamená to, že firmy z USA nemôžu spoločnosti Huawei predávať technológie bez vládneho súhlasu. Odloženie sankcií sa týka predaja technológií nutných pre to, aby v činnosti pokračovali existujúce telekomunikačné siete. Odloženie sankcií sa predpokladalo, ide už o druhý takýto krok zo strany USA.

Americký minister obchodu Wilbur Ross uviedol, že povolenie dodávok na ďalších 90 dní umožní mobilným telekomunikačným firmám ponúkať služby v odľahlých oblastiach USA. Väčší americkí mobilní operátori zariadenia Huawei nepoužívajú, ale menšie vidiecke telekomunikačné firmy zariadenia tejto čínskej spoločnosti majú.

Napriek tomu, že firma Huawei je na čiernom zozname, využívajú sa rôzne medzery v rámci tohto opatrenia. Napríklad americké firmy naďalej dodávajú pre Huawei čipy vyrábané mimo USA. Okrem toho sankcie nebránia telekomunikačným spoločnostiam v USA nakupovať zariadenia Huawei, hoci americká Federálna komisia pre telekomunikácie (FCC) pracuje na zákaze federálnych subvencií v prípade takýchto nákupov.

Súvisiace články

Aktuálne správy