Nemecko sa vyhlo recesii, jeho HDP v 3. kvartáli vzrástol o 0,1 %

Nemecká ekonomika sa tesne vyhla recesii, keď v 3. štvrťroku zaznamenala aspoň mierny rast. Pomohli jej vyššie výdavky domácností a vlády, ktoré vykompenzovali prudký pokles výrobného sektora zameraného na vývoz. Informoval o tom vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

Hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 0,1 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne klesol o 0,2 %.

Pokles HDP dva štvrťroky po sebe by znamenal technickú recesiu.

Destatis zároveň revidoval pokles HDP v 2. kvartáli smerom nadol na 0,2 % z pôvodných 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP Nemecka v období júl – september zvýšil o 1 %, uviedol Destatis.

Mierny rast nemeckej ekonomiky by mohol zmierniť tlak na vládu kancelárky Angely Merkelovej, aby zmenila svoj postoj k rozpočtovým prebytkom a poskytla hospodárstvu fiškálne stimuly.
Najnovšie údaje o nemeckej ekonomike prichádzajú po tom, ako sa krajina v uplynulých piatich rokoch tešila z priemerného ročného rastu na úrovni 2 %. A ukazujú, ako rýchlo tento motor celej eurozóny stratil tempo.

Destatis upozornil, že „pozitívne príspevky v 3. štvrťroku 2019 pochádzali podľa predbežných výpočtov najmä zo spotreby“.
Nemecké hospodárstvo zamerané na vývoz zasiahol obchodný spor medzi USA a Čínou, neistota v súvislosti s brexitom a vplyv nových, prísnejších emisných noriem na automobilový priemysel, ako aj jeho prechod na elektrické vozidlá. Za prvých 10 mesiacov roka sa výroba automobilov znížila o 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy