Tržby v priemysle v septembri medziročne klesli o 4,5 %

Tržby v priemysle na Slovensku sa v septembri medziročne znížili o 4,5 %. Ich vývoj ovplyvnil pokles tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 20,5 %, ťažbe a dobývaní o 4,6 %, priemyselnej výrobe o 2,6 % a rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 5 %. Medzimesačne v septembri oproti augustu tržby v priemysle vzrástli o 1,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V priemyselnej výrobe sa medziročne prepadli najmä tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,3 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,9 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 3,5 %. Tržby vzrástli vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,2 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 12,7 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 3,3 % a vo výrobe elektrických zariadení o 0,7 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva v septembri medziročne tržby v stavebníctve po troch mesiacoch poklesu znova stúpli, a to o 0,6 %. Podobne sa k rastu vrátili aj tržby v doprave a skladovaní o 5,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach stúpli o 7,3 % a vo vybraných trhových službách o 1,2 %. Medzimesačne tržby v septembri oproti augustu v stavebníctve stúpli o 6,6 %, v doprave a skladovaní o 3 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 2,6 % a vo vybraných trhových službách o 1,4 %.

Za tri štvrťroky tohto roka tak tržby v priemysle medziročne stúpli o 1,2 %. Tržby stavebných podnikov sa oproti prvým trom mesiacom vlaňajška zvýšili o 0,9 %, v doprave a skladovaní stúpli o 3,6 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 8,3 % a vo vybraných trhových službách boli medziročne vyššie o 7,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy