Zisk ruského ropného koncernu Rosnefť v 3. kvartáli vzrástol

Ruská energetická spoločnosť Rosnefť oznámila v stredu vysoký medziročný rast zisku za 3. štvrťrok a výrazný rast zaznamenala aj v medzikvartálnom porovnaní. V druhom prípade zisk podporilo zvýšenie produkcie po vyčistení kontaminovaného ropovodu Družba.
V období od júla do konca septembra dosiahla ropná firma čistý zisk 225 miliárd rubľov (3,19 miliardy eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 58,5 % a oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 16 %.
Ako povedal šéf spoločnosti Igor Sečin, firma dokázala zvýšiť v 3. štvrťroku produkciu oproti predchádzajúcemu kvartálu o 2,1 % a čiastočne kompenzovať pokles ťažby z 2. štvrťroka. Vtedy produkciu ovplyvnili obmedzenia spojené s kontamináciou ropovodu Družba.
K znečisteniu ropovodu Družba došlo v apríli, keď sa do ropovodu dostala ropa znečistená organickými chloridmi. Tie sa používajú pri produkcii suroviny, pred dodávkou ropy ropovodom je ich však potrebné odstrániť, pretože by mohli ohroziť zariadenia rafinérií.
V medziročnom porovnaní však produkcia ropy klesla o 1,4 %. Dôvodom je dohoda Ruska so štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znižovaní ťažby.

Súvisiace články

Aktuálne správy