Maloobchodné tržby v eurozóne spomalili v septembri tempo rastu na 0,1 %

Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v septembri iba minimálny rast, čo je najmä dôsledok vývoja v oblasti predaja potravín. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v septembri medzimesačne o 0,1 %. Výrazne tak spomalili tempo rastu v porovnaní s augustom, keď medzimesačný rast predstavoval 0,6 %. Septembrový rast je v súlade s odhadmi ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters.
Septembrový vývoj tržieb najviac ovplyvnil sektor potravín. Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov klesli o 0,4 %. Naopak, tržby z predaja nepotravinových produktov o 0,1 % vzrástli.
Medziročne sa tržby v maloobchode eurozóny zvýšili o 3,1 % a zrýchlili tak tempo rastu oproti augustu, v ktorom rast maloobchodných tržieb dosiahol 2,7 %. Ekonómovia pritom počítali so spomalením rastu tržieb na 2,5 %.
Najmä tržby z predaja nepotravinových produktov podporili medziročný rast, keď sa zvýšili o 4,6 %. V auguste medziročný rast v tomto segmente dosiahol 4,2 %.
V širšej Európskej únii sa maloobchodné tržby zvýšili v septembri oproti augustu o 0,2 %. Medziročný rast dosiahol 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy