Kabinet má v stredu rokovať o zdvojnásobení bankového odvodu

Súčasťou novely zákona bude aj predĺženie účinnosti tohto odvodu, avizoval rezort financií.

Minister financií Ladislav Kamenický predloží na stredajšie rokovanie vlády návrh na zdvojnásobenie osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií s účinnosťou od budúceho roka. Ako uviedol rezort financií v tlačovej správe, toto opatrenie prinesie dodatočné zdroje do štátnych finančných aktív. Súčasťou novely zákona bude aj predĺženie účinnosti tohto odvodu. V súčasnosti banky platia odvod vo výške 0,2 % z hodnoty svojich pasív vykazovaných v súvahe. Od budúceho roka sa má odvod zvýšiť na 0,4 %, čo znamená, že banky v roku 2020 odvedú do štátnych finančných aktív o 144 mil. eur viac.

Vláda by mala rokovať aj o súhrnnej výročnej správe Slovenskej republiky za rok 2018. Materiál obsahom faktograficky a vecne dokumentuje vývoj a stav najdôležitejších parametrov a zložiek verejných financií. Správa obsahuje údaje o výsledku hospodárenia verejných financií SR za rok 2018 na základe októbrovej notifikácie údajov zverejnenej Eurostatom 21. októbra 2019, ďalej informácie požadované ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti a súhrnnú účtovnú závierku verejnej správy zostavenú za približne 8 150 organizácií.

"Súhrnná výročná správa predstavuje komplexný dokument zostavený na najvyššej úrovni národného výkazníctva za verejnú správu pričom na jednom mieste a v koncentrovanej podobe kombinuje rôzne metodické a analytické pohľady na verejné financie Slovenska. Tento dokument obsahuje navyše rozšírené informácie o podnikoch štátnej správy, ktorými sa Ministerstvo financií SR zaoberá s cieľom analyzovať ich hospodárenie a dôvody zmien ich vlastného imania, ktoré majú vplyv na celkové čisté bohatstvo krajiny. V oblasti ďalších zložiek čistého bohatstva sa realizuje mapovanie údajových zdrojov (napr. o podmienených záväzkoch a podmienených aktívach), s cieľom nastavenia metodiky a spôsobu štandardného zberu potrebných informácií," uvádza sa v materiáli.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy