Ceny ropy v piatok a aj za celý týždeň vzrástli

Ceny ropy v piatok (25.10), v posledný deň obchodovania, vzrástli. A za celý týždeň si komodita pripísala najväčšie zisky za viac ako jeden mesiac. Podporili ju optimizmus v rámci obchodnej dohody medzi USA a Čínou, aj klesajúce zásoby ropy v USA a možné predĺženie dohody veľkých producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov o znížení ťažby. Tieto faktory vyvážili širšie ekonomické obavy.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 56,66 USD (50,72 eura). To bolo o 43 centov viac ako v predchádzajúci deň. A za celý týždeň stúpla cena WTI o 5 %, najstrmšie od 21. júna.
Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok zvýšila o 35 centov na 62,02 USD za barel a za týždeň vzrástla o vyše 4 %, najviac od 20. septembra.
Ropu podporili známky pokroku na rozhovoroch o vyriešení obchodných sporov medzi USA a Čínou. Predstavitelia Washingtonu v piatok uviedli, že obe strany sú blízko k dokončeniu prvej časti obchodnej dohody.

Súvisiace články

Aktuálne správy