Royal Bank of Scotland sa v 3. štvrťroku prepadla do straty

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) vo štvrtok oznámila, že sa v 3. štvrťroku 2019 prepadla do straty. Vyčlenila totiž 900 miliónov libier (1,04 miliardy eur) na pokrytie nákladov spojených s predajom nevýhodných poistiek klientom, čo je najväčší škandál v spotrebiteľskom bankovníctve v Británii.
Banka, ktorú musel v čase finančnej krízy zachraňovať štát a má v nej dodnes kontrolný podiel, vykázala za tri mesiace do konca septembra 2019 stratu pred zdanením vo výške 8 miliónov libier. Na porovnanie, vlani v rovnakom období mala zisk pred zdanením 961 miliónov GBP.
Čistá strata RBS dosiahla v 3. štvrťroku 315 miliónov GBP, zatiaľ čo pred rokom mala banka čistý zisk 448 miliónov GBP.
Suma, ktorú RBS vyčlenila na odškodnenie zákazníkov, znížila pomer základného kapitálu banky o 50 bázických bodov na 15,7 %.
Výsledky banky negatívne ovplyvnila aj strata jej investičnej divízie v 3. štvrťroku vo výške 193 miliónov GBP, ako aj zvyšujúci sa konkurenčný tlak na hypotekárnom trhu.
Celkové príjmy banky za uplynulý štvrťrok klesli na 2,90 miliardy GBP z 3,64 miliardy GBP a jej čistý úrokový výnos sa znížil na 2,01 miliardy GBP z minuloročných 2,15 miliardy GBP.
Čistá úroková marža RBS – miera základnej ziskovosti – sa v 3. kvartáli znížila na 1,97 % z 2,02 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy