Nezamestnanosť v Turecku vzrástla takmer na 14 %

Nezamestnanosť v Turecku zaznamenala za trojmesačné obdobie do konca augusta takmer 14-percentný rast. Uviedol to v utorok turecký štatistický úrad.
Podľa úradu dosiahla miera nezamestnanosti v období od júna do konca augusta 13,9 %. Výrazne sa tak posunula nahor, keď v predchádzajúcom trojmesačnom období (máj až júl) dosiahla 13 %. Po úprave o sezónne vplyvy sa nezamestnanosť zvýšila z 13,9 % na 14,3 %.
Rast zaznamenala aj nezamestnanosť mladých. Za obdobie do konca augusta dosiahla 27,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom trojmesačnom období predstavovala 24,8 %. Na porovnanie, za trojmesačné obdobie jún-august minulého roka dosiahla miera nezamestnanosti mladých 19,9 %.
Turecká vláda sa snaží ekonomiku, ktorá doplatila na minuloročnú menovú krízu, podporiť lacnými úvermi od štátnych bánk a znižovaním daní. Vláda počíta v tomto roku s rastom, jeho tempo však minulý mesiac upravila smerom nadol, pričom teraz počíta s rastom hospodárstva iba na úrovni 0,5 %. Pôvodne počítala s 2,3-percentným rastom.

Súvisiace články

Aktuálne správy