V Liptovskej Tepličke zaznela podpora pre malých farmárov a ekopoľnohospodárstvo

Na účinnú podporu malých farmárov a miestnych potravinových systémov v sobotu vyzvali európske inštitúcie a slovenskú vládu nezisková organizácia Slow Food Tatry a ďalší partneri z poľnohospodárskeho a neziskového sektora na Slovensku. Na stretnutí v Liptovskej Tepličke účastníci symbolicky zabubnovali vareškami na prázdne hrnce, „aby si ich všetci obyvatelia Slovenska mohli v budúcnosti plniť kvalitnými a zdravými miestnymi potravinami“.
Podujatie sa konalo v rámci celoeurópskej kampane Good Food Good Farming podporenej Európskou úniou. Témou diskusie bola nevyhnutnosť systému na podporu malých farmárov, života na vidieku, ako aj systému na ochranu pôdy, vody, ekosystémov a biodiverzity. „Aj na Slovensku chceme jesť dobré, čisté a férové potraviny. Musíme však zásadne zmeniť svoj prístup. Ak budeme kupovať potraviny od miestneho farmára, tak prispejeme ku svojmu zdraviu, rozvoju vlastnej komunity a záchrane života na vidieku,“ uviedol Ladislav Raček z organizácie Slow Food Tatry. Podľa organizátorov si už nemožno dovoliť podporovať politiky s negatívnym dosahom na klímu ani na ďalšie utrpenie zvierat.
„My na malých farmách sme tu. My dobré potraviny máme – aj pre seba a aj pre ostatných. Ľudia však majú problémy dostať sa ku kvalitnému lokálnemu jedlu, ktoré nie je vyrábané a distribuované industriálnym spôsobom,“ povedala Zuzana Homolová, farmárka a predsedníčka zväzu ekologického poľnohospodárstva Ekotrend.
Podľa kuchára Mariána Saloňa je teraz šanca niečo zmeniť. „Pýtajme sa v reštauráciách, obchodoch, školských jedálňach a niekedy aj na trhoch na skutočný pôvod jedla,“ konštatoval.
Účastníci okrem diskusie spoločne ochutnali jedlá pripravené z takmer zabudnutej tradičnej plodiny – kvaky, ako aj 100-percentnej ovčej nepasterizovanej bryndze vyrábanej na Slovensku tradičným spôsobom už v 18. storočí. Do Prezídia Slow Food Bryndza 1787 sa rozhodli združiť prví farmári vyrábajúci takúto bryndzu.
„Podpora mladých, malých a začínajúcich farmárov je kľúčom k reštartu miestnej ekonomiky a zamestnanosti na slovenskom vidieku. V znovuvybudovaní rozbitých miestnych potravinových systémoch musí v politikách a podpore slovenskej vlády a Európskej únie mať podstatne väčšie miesto priama podpora malých farmárov, podpora ich združovania, budovanie lokálnych tržníc a trhov, podpora nakupovania spotrebiteľov od lokálnych producentov i varenie ‚jedla z blízka‘ v školských jedálňach,“ uviedol Milan Hagovský, riaditeľ regionálnej rozvojovej agentúry spod Tatier.
Slow Food Tatry je členom medzinárodného hnutia – organizácie Slow Food International, ktorá bola založená v roku 1989 ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, stravovanie v štýle fast food a zrýchľujúce sa životné tempo, vytrácanie sa miestnych gastronomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia, odkiaľ jedlo pochádza a ako jeho konzumáciou ovplyvňujú seba a svet okolo nich.

Súvisiace články

Aktuálne správy