Hewlett-Packard oznamuje hromadné prepúštanie

Absolútna správa: Koncern v rámci svojej prestavby zruší sedemtisíc až deväťtisíc pracovných miest.

Absolútna správa:

Koncern v rámci svojej prestavby zruší sedemtisíc až deväťtisíc pracovných miest. Počet zamestnancov po celom svete by tak mal klesnúť o vyše 16%. HP chce prepúšťaním a ďalšími úspornými opatreniami ročne ušetriť okolo jednej miliardy amerických dolárov (913,16 milióna eur). Najprv však rušenie pracovných miest výrazne zaťaží bilanciu koncernu.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Skyworks Solutions Inc., ktorej akcie počas dnešného obchodného dňa vzrástli o 4,30 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov: +204,21 %). Tento rast bol spôsobený zverejnením správ spoločnosti, ktoré sa týkali obsahovali pozitívne správy o smartfónu Apple iPhone 11. Skyworks Solutions Inc pôsobí ako spoločnosť, ktorá sa zaoberá, navrhuje a vyrába rádiové frenkvecie, je vynálezcom kompletných systémových riešení pre komunikačné mobilne aplikácie. Spoločnosť operuje po celom svete.

Makro analýza dňa:

Index nákupných manažérov PMI v Indií v službách klesol v septembri na 48,7 bodov z predošlých 52,4 bodov. Čínska spoločnosť Hanzhou Tigermed údajne zvažuje uvedenie svojich akcií na burzu v Hongkongu. Indická centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu na 5,15% z 5,40%. Banka znížila svoj odhad rastu indickej ekonomiky vo fiškálnom roku 2020 na 6,1% z predošlých 6,9%. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva pomôže Číne vybudovať systém varovania pred raketovým útokom. Uviedla to dnes agentúra AP s tým, že jedine Spojené štáty a Rusko od čias studenej vojny disponujú týmito systémami, ktoré tvoria pozemné radary a družice vo vesmíre. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei +0,32 %, Hang Seng Index -1,11 %, CSI 300 -0,99 %.

Americký výrobca elektrovozidiel Tesla otvoril svoju prvú predajňu v Českej republike. Je v pražských Vysočanoch na mieste, kde automobilka v apríli zriadila svoj prvý český autorizovaný servis. Tesla taktiež dnes oznámila spustenie objednávok elektroáut na slovenskom trhu. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx +0,86 %, CAC +0,91 %, DAX +0,73%

Americký prezident Donald Trump dnes potvrdil, že Pchjongjang aj Washington majú záujem pokračovať v rozhovoroch o odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova napriek stredajšiemu raketovému testu KĽDR. Za obnovenie rokovaní Trumpa pochválil jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Kvôli severokórejskému testu sa v piatok pravdepodobne zíde Bezpečnostná rada OSN. Počet pracovných miest vzrástol v septembri o 136 000 oproti augustovým revidovaným 168 000, očakávalo sa 140 000. Miera nezamestnanosti v USA v septembri klesla na 3,5%  pričom očakávala sa stagnácia na úrovni  3,7%. Schodok bilancie  zahraničného obchodu USA sa v auguste rozšíril na 54,9 miliárd. USD , odhad trhu bol 54,5 miliárd USD. Deficit s Čínou sa zúžil na 31,76 miliárd USD. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index +1.42 %, S&P500 +1,35 %, NASDAQ +1,40 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy