EPH D. Křetínskeho plánuje vstúpiť do nákladnej divízie Slovinských železníc

Po takmer trojročnom hľadaní strategického partnera pre nákladnú divíziu slovinskej železničnej spoločnosti Slovinské železnice sa zdá, že cargo divízia známa ako SŽ - Tovorni promet nakoniec strategického partnera získa.

Po takmer trojročnom hľadaní strategického partnera pre nákladnú divíziu slovinskej železničnej spoločnosti Slovinské železnice sa zdá, že cargo divízia známa ako SŽ – Tovorni promet nakoniec strategického partnera získa. Uviedla to v týchto dňoch slovinská tlačová agentúra STA, ktorá sa odvolala na spravodajský portál Siol.net. Ten informoval o tom, že divíziu SŽ – Tovorni promet by mal kúpiť český Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardára Daniela Křetínskeho.
Podľa portálu Siol.net by hodnota kontraktu, ktorý je blízko uzatvorenia, mala dosiahnuť 80 miliónov eur, pričom EPH by mal v nákladnej divízii Slovinských železníc získať 49-percentný podiel. Konečné slovo o vstupe EPH do SŽ – Tovorni promet bude mať Slovinský štátny holding, ktorý spravuje štátne aktíva.
Šéf SŽ Dušan Mes sa k detailom dohody s EPH vyjadriť nechcel, uviedol iba, že „rokovania sú v konečnej fáze“. Podobne sa pre server Lidovky.cz vyjadril hovorca EPH Daniel Častvaj. „Môžem potvrdiť, že rokovania sa uskutočňujú,“ povedal.
SŽ – Tovorni promet zamestnával ku koncu minulého roka 1200 ľudí. Čistý zisk dosiahol približne 8 miliónov eur, zhruba o štvrtinu menej než v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy