Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA mierne vzrástol

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za minulý týždeň vzrástol, rast bol však iba mierny, čo znamená, že americký trh práce je stále dostatočne silný. Analytici síce očakávali nižšie než zverejnené čísla, vychádzali však aj z nižšieho počtu za predchádzajúci týždeň. Údaje za daný týždeň boli medzitým revidované smerom nahor.
Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol v týždni do 28. septembra o 4000 na 219.000. Analytici očakávali rast na 215.000, vychádzali však z pôvodne uvádzaného počtu žiadostí za týždeň do 21. septembra na úrovni 213.000. Ministerstvo však neskôr údaje za daný týždeň revidovalo na 215.000.
Pod rast sa mohol čiastočne podpísať pokračujúci štrajk v automobilke General Motors. Aj keď štrajkujúci zamestnanci nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, štrajk zasiahol do produkcie a ovplyvnil tak aj neštrajkujúcich zamestnancov v dodávateľských firmách.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, keďže nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, zotrval na úrovni z predchádzajúceho týždňa. To znamená, že aj za týždeň do 28. septembra dosiahol tento ukazovateľ 215.000 žiadostí.

Súvisiace články

Aktuálne správy