Americké firmy vytvorili v septembri menej pracovných miest, než sa čakalo

Americké firmy vytvorili minulý mesiac podstatne menej nových pracovných miest než v auguste a ich počet bol nižší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Poukázala na to v stredu zverejnená správa inštitútu ADP, ktorý spracováva údaje zo súkromného sektora.
Podľa ADP vytvoril americký súkromný sektor v septembri 135.000 nových pracovných miest. Ekonómovia očakávali, že firmy vytvoria aspoň 140.000 pracovných pozícií. Ešte horší výsledok predstavovali septembrové údaje v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, v ktorom po revízii smerom nadol vzniklo 157.000 nových pracovných miest. Pôvodne ADP informoval o vytvorení až 195.000 nových pracovných miest za mesiac august.
„Firmy sú pri prijímaní zamestnancov v poslednom čase opatrnejšie,“ uviedol Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics. Dôvodom je stále väčší vplyv obchodného konfliktu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Čínou na podniky. Zandi zároveň upozornil, že ak sa tvorba pracovných pozícií bude v nasledujúcom období oslabovať ešte viac, nezamestnanosť začne rásť.
Trhy teraz čakajú na informácie o vývoji na celkovom pracovnom trhu USA, ktoré v piatok (4. 10.) zverejní americké ministerstvo práce. Tie budú zahŕňať okrem súkromného aj verejný sektor.

Súvisiace články

Aktuálne správy