Európska minimálna mzda zaručí ľuďom za prácu zmysluplný príjem

, ČTK Foto: SITA/AP

Budúci eurokomisár Nicolas Schmit predniesol smelý návrh. Svoje priority predstavil na vypočutí pred europoslancami, ktorí preverujú jeho pripravenosť na funkciu.

Zavedenie európskej minimálnej mzdy, väčšia podpora zamestnanosti mladých či pomoc sociálne znevýhodneným ľuďom patria medzi kľúčové body programu, s ktorým chce vstúpiť do úradu budúci  eurokomisár pre zamestnanosť Nicolas Schmit. Úspešné zvládnutie trojhodinovej skúšky pripravenosti je podmienkou, aby sa kandidát stal súčasťou komisie, ktorú by ako celok malo plénum europarlamentu potvrdiť v októbri.

Luxemburský kandidát do únijnej exekutívy pred členmi výborov Európskeho parlamentu oznámil, že plánuje čoskoro prísť s návrhom na európsky rámec pre minimálnu mzdu, ktorý by vo všetkých únijných krajinách zaručil ľuďom za prácu zmysluplný príjem, zohľadňujúci však odlišné životné náklady v každom štáte bloku.

"Musíme sa postarať o to, aby sa práca vyplatila a zaisťovala slušné životné podmienky," vyhlásil Schmit o pláne, ktorý už vopred vyvolával kritiku niektorých konzervatívnych politikov. Na pripomienky členov EP reagoval slovami, že zavedenie minimálnej mzdy nijako nenaruší doterajšie princípy kolektívneho vyjednávania, ktoré efektívne fungujú v niektorých členských štátoch.

Schmit, ktorý bol tento rok zvolený do europarlamentu a je členom frakcie socialistov, plánuje tiež previesť do praxe európsky pilier sociálnych práv. Súbor zatiaľ nezáväzných odporúčaní, ktorý členské štáty prijali predvlani, má zabezpečiť rovnaké pracovné príležitosti a spravodlivé podmienky pre všetkých a sociálnu ochranu a začleňovanie pre znevýhodnené ľudí. Politík na otázku poslancov z výboru pre zamestnanosť a sociálne veci odpovedal, že kroky potrebné na zavedenie piliera chce financovať z európskeho sociálneho fondu.

Medzi europoslancami sa ozvalo niekoľko kritických pripomienok ku znevýhodňovaniu žien či príslušníkov menšín na trhu práce alebo k tomu, ako sa niektoré štáty snažia chrániť svojich pracovníkov pred konkurenciou z iných členských krajín. Okolo tohto problému sa krútila napríklad snaha niektorých západoeurópskych krajín prinútiť firmy z menej ekonomicky vyspelých štátov platiť vodičom kamiónov mzdy na úrovni krajiny, ktorou práve prechádzajú. Schmit vyhlásil, že takzvaný "sociálny dumping" by nemal byť povolený žiadnej krajine. Zároveň prisľúbil, že bude bojovať proti akejkoľvek diskriminácii.

.

Súvisiace články

Aktuálne správy