Nepriaznivé údaje z USA znížili ceny ropy, cena Brentu skĺzla pod 59 USD

Ceny ropy klesli zhruba o 1 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 59 USD a cena WTI pod 54 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnili najmä nepriaznivé správy z amerického výrobného sektora. Pokles cien mohol byť ešte výraznejší, zabránili tomu však informácie o očakávanom výraznom poklese produkcie ropy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Inštitút pre riadenie zásob (ISM) v utorok informoval, že aktivita v americkom výrobnom sektore klesla v septembri na 10-ročné minimum. Dôvodom sú pokračujúce obchodné spory, najmä medzi USA a Čínou, ktoré negatívne zasahujú do vývoja exportu.
Výraznejšiemu poklesu cien zabránila iba skoršia informácia o pravdepodobnom poklese produkcie ropy v krajinách OPEC v septembri na 8-ročné minimum. Podľa prieskumu agentúry Reuters dosiahla ťažba ropy v rámci štátov OPEC minulý mesiac 28,9 milióna barelov denne. Ak sa odhad Reuters potvrdí, bude to najnižšia produkcia od roku 2011.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 19.28 h SELČ 58,75 USD (53,91 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 50 centov (0,84 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 53,43 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje pokles o 64 centov (1,18 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy