Česká ekonomika zrýchlila v 2. kvartáli tempo rastu

Medziročný rast českej ekonomiky zaznamenal v 2. kvartáli mierne zrýchlenie. Ekonomika vzrástla o 2,8 % po 2,7-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli. Informoval o tom server novinky.cz, ktorý zverejnil spresnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). V medzikvartálnom porovnaní dosiahol rast českej ekonomiky podľa ČSÚ v 2. štvrťroku 0,7 %.
„Najväčšou mierou sa pod tento výsledok podpísala spotreba domácností a saldo zahraničného obchodu. Výrazne rástla aj spotreba vládneho sektora,“ komentoval výsledok ekonóm Raiffeisenbank Luboš Růžička. Podľa neho vývoj HDP opäť prekvapil.
„Súčasný rast je možné stále považovať za solídny, aj keď česká ekonomika je už za vrcholom svojho hospodárskeho cyklu a postupne zaznamenáva spomalenie,“ dodal s tým, že je to do značnej miery ovplyvnené aj vývojom v zahraničí.
V rámci Európy sú posledné údaje o raste českej ekonomiky nadpriemerné, v 2. polroku sa však aj podľa ďalších ekonómov a analytikov rast spomalí. Dôvodom je najmä slabý výkon nemeckej ekonomiky a brexit.
Okrem spresnenia odhadu vývoja ekonomiky štatistici v utorok zverejnili aj údaje o vývoji príjmov a spotreby domácností. Reálne príjmy domácností vzrástli medziročne o 3,5 % a ich spotreba o 2,9 %. Priemerný mesačný príjem zo zamestnania dosiahol v 2. štvrťroku 34.995 Kč (1355,55 eura).

Súvisiace články

Aktuálne správy