Draghi volá po ďalšej integrácii: Eurozóna potrebuje spoločný rozpočet

, FT Foto: SITA/AP

Odchádzajúci prezident Európskej centrálnej banky (ECB) vyzval krajiny eurozóny, aby sa zaviazali k ďalšej integrácii. Dnes je to ale celkom kontroverzná téma, na ktorú v rámci 19 krajín prevládajú rozdielne názory.

Prezident ECB Mario Draghi v rozhovore pre Financial Times uviedol, „na čom záleží je posilnenie únie“ a „v niektorých oblastiach tento cieľ podporuje ďalšia integrácia“.

Kým, o menovej politike eurozóny rozhoduje ECB so sídlom vo Frankfurte, fiškálnych politikách sa rozhoduje na štátnej úrovni. Zatiaľ čo niektoré krajiny tvrdia, že pokiaľ ide o fiškálnu politiku, musia viac zdieľať, iné sa zdráhajú delegovať viac právomocí na európske inštitúcie v obave zo straty kontroly nad svojimi ekonomikami, alebo z toho, že budú musieť financovať vysoko zadlžené krajiny.

„Na dosiahnutie silnejšej hospodárskej a menovej únie potrebujeme spoločný rozpočet eurozóny. Je zrejmé, že politická rozprava o tom bude ešte dlhá cesta. Ale som optimistický,“ povedal Draghi a podporil plán, ktorý sa pokúša realizovať francúzsky prezident Emmanuel Macron. Európski ministri financií pod vedením Francúzska sa začiatkom tohto roka dohodli na vytvorení spoločného rozpočtu eurozóny. Podrobnosti o tom, ako bude financovaný a aké veľký bude, sa však ešte musia dohodnúť. Kompromis, ktorý sa dosiahol medzi 19 krajinami je však oveľa menej ambiciózny ako pôvodný návrh prezidenta Macrona.

Draghi často kritizoval členské štáty za to, že nerobia dosť pre podporu eura. Tvrdil, že samotná menová politika nemôže zvýšiť nedostatočný rast inflácie v regióne. Pre FT povedal, že väčšia podpora zo strany štátu „by mohla výrazne pomôcť“ znížiť tlak na centrálnu banku.

Draghimu končí jeho osemročný mandát v ECB 31. októbra.1. novembra prevezme kormidlo v ECB Christine Lagardová.

Súvisiace články

Aktuálne správy