Zlatom proti doláru: Rusko úspešne minimalizuje svoje americké aktíva

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Ruská centrálna banka chce obmedziť závislosť na americkej politike plnej sankcií a v priebehu 12 mesiacov od septembra 2017 znížila podiel dolárových aktív na polovicu. Podstatne naopak zvýšila podiel eur a renminbi. Rusko je už navyše roky krajinou, ktorá masívne nakupuje zlato.

Leonid Bershidsky na stránkach Bloombergu poukazuje na to, že súčasný rast cien zlata Rusku prináša zisky. "Dominancia amerického dolára v oblasti rezerv je zvyčajne spájaná s nedostatkom bezpečných aktív. Rusko ale ukazuje, ako môže veľká ekonomika, piata čo sa najväčších rezerv týka, minimalizovať dolárové aktíva. Tento príklad vo veľkom iné krajiny nenasledujú, ale centrálne banky nakupujú zlato stále viac," píše Bershidsky.

Vlani ruská centrálna banka pridala k existujúcim zlatým rezervám 274 ton, čo celkovo znamená 2 113 ton. Ako ale podotýka Bershidsky, dolár svoju pozíciu na poli svetových rezervných mien nestráca a zlato a ďalšie meny ho masívne nenahrádzajú. Napriek tomu podľa World Gold Council dochádza k zvýšeniu nákupov zlata zo strany centrálnych bánk. V prvom štvrťroku tohto roka dokonca nakúpili rekordné množstvo drahého kovu, 715,7 ton. Problémy s dolárom, píše Bershidsky, má aj Čína. Tá však nemôže obmedzovať podiel dolára na rezervách tak razantne ako Rusko, ktorého rezervy sú oveľa nižšie. Aj Čína má zvýšený záujem o zlato a spoločne s ďalšími významnými kupcami ako sú Turecko a India.

Rusko malo dobrý dôvod pre prehodnotenie svojej stratégie práce s rezervami po tom, čo na neho doľahli sankcie uvalené kvôli agresii voči Ukrajine. EÚ tieto sankcie už takmer päť rokov nepritvrdzuje, čo sa však nedá povedať o Spojených štátoch. "Nízke sadzby, nepredikovateľná útočnosť Trumpovej  vlády a neukojiteľná chuť na zadlžovanie spolu s geopolitickou nestabilitou robia zo zlata aktívum, ktoré sa zdá byť oveľa bezpečnejšie ako americké obligácie. Ešte pár takýchto rokov a je možné, že stále viac krajín bude ku svojim rezervám pristupovať ako Rusko," píše Bershidsky. Ruský manažment ekonomiky nie je vo všeobecnosti niečo, čo by malo slúžiť ostatným ako nasledovaniahodný príklad, myslí si Bershidsky. Ale eho prístup k medzinárodným rezervám sa zdá byť stále zaujímavejší.

Súvisiace články

Aktuálne správy