Miera inflácie sa v Taliansku spomalila na vyše ročné minimum

Miera inflácie v Taliansku zaznamenala minulý mesiac výraznejšie spomalenie, než sa čakalo, pričom dosiahla vyše ročné minimum. Ukázali to v piatok zverejnené konečné údaje talianskeho štatistického úradu Istat.
Úrad oznámil, že spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medziročne o 0,8 % po 1,1-percentnom raste v mesiaci apríl. Konečný údaj pre máj bol revidovaný smerom nadol, keď v predbežnom odhade zverejnenom 31. mája Istat stanovil infláciu na úrovni 0,9 %. Revidovaný údaj predstavuje najnižšiu mieru inflácie od apríla minulého roka.
Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny v máji stagnovali, zatiaľ čo v apríli vzrástli o 0,2 %. Aj v tomto prípade Istat revidoval pôvodný odhad smerom nadol. V predbežnom odhade z konca mája uvádzal medzimesačný rast spotrebiteľských cien o 0,1 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medziročne o 0,9 % a rovnako sa tempo ich rastu spomalilo. V apríli dosiahli rast na úrovni 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní sa tempo rastu spomalilo na 0,1 % z aprílovej hodnoty 0,5 %. V obidvoch prípadoch Istat potvrdil predbežné údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy