Zdraženie softvéru od Microsoftu rozhorčilo vedcov v CERNe

, BI Foto: SITA/AP

Slávne vedecké laboratórium je natoľko nespokojné s 10-násobným zvýšením cien produktov spoločnosti Microsoft, že sa rozhodlo nájsť si náhradu. Po 20 rokoch sa totiž Microsoft rozhodol, že táto elitná vedecká výskumná organizácia nemá nárok na zľavy na ich produkty a služby. Nová zmluva platí od marca.

Už pred rokom Microsoft začal naznačovať, že CERN sa už nebude môcť uchádzať o zľavy na základe svojho statusu akademickej inštitúcie. V marci 2019 nadobudla platnosť nová zmluva o softvéri, založená na počte užívateľov, čím sa náklady na licencie zvýšili o viac ako desaťnásobok, napísal to na blogu ítečkár Emmanuel Ormancey, ktorý prakticky obvinil Microsoft z vydierania. Takéto náklady nie sú podľa neho udržateľné.

V CERNe padlo rozhodnutie, že Microsoft za tieto peniaze nestojí a spustili projekt s názvom Microsoft Alternatives project (MAlt). V rámci neho sa všetok softvér spoločnosti Microsoft nahradí alternatívami, často pomocou open source. Nájdenie lacnejších alternatív, ako napísal Ormancey, má mať dopad aj na iných komerčných dodávateľov softvéru, ktorí sa môžu jedného dňa zobudiť a rozhodnúť sa, že zvýšia ceny. "Projekt Microsoft Alternatives (MAlt) začal pred rokom, aby sa zmiernil predpokladaný nárast licenčných poplatkov," napísal.

CERN zamestnáva približne 2 500 ľudí, spolupracuje však s viac ako 12 200 ďalšími organizáciami v 70 krajinách. Ormancy vysvetlil, že aby mohla spolupráca pokračovať, museli by zaplatiť oveľa viac užívateľov, než je počet vlastných zamestnancov. Náklady na softvér spoločnosti Microsoft sa tým stávajú "obrovskými". CERN očakáva, že sa k podobnému kroku odhodlajú aj ďalšie výskumné organizácie, ktorá sú rovnako nespokojné s cenami spoločnosti Microsoft.

CERN nekonkretizoval, aké produkty Microsoftu používa, ale je jasné, že používa Windows a Office 365 a tiež generuje množstvo dát, ktoré ukladá v cloude Microsoft Azure.

Americký herec Alan Alda v rozhovore s Herve Genoudom (vľavo), operátorom kontrolného centra

Spoločnosť Microsoft nie je jediným klasickým softvérovým dodávateľom, ktorý kontroluje ceny svojich podnikových zákazníkov. Existuje celý rad poradcov, ktorí pomáhajú podnikom pri rokovaniach o cenách so softvérovými firmami ako Microsoft, Oracle, IBM a SAP, čo sa označuje ako správa softvérových aktív. Títo konzultanti pomáhajú spoločnostiam vyjednávať licenčné poplatky. Rovnako pomáhajú aj s obávaným auditom, kde softvérové ​​firmy skúmajú používanie softvéru a niekedy nasolia obrovské pokuty za porušenie softvérovej zmluvy. Ale CERN sa touto cestou nevybral. "Cieľom MAltu je mať tieto veci opäť pod kontrolu," napísal Ormancey.

CERN so sídlom vo Švajčiarsku je jednou z popredných výskumných organizácií na svete v oblasti jadrovej fyziky. Laboratórium prevádzkuje najväčší a najvýkonnejší urýchľovač častíc na svete. CERN je tiež miestom, kde bol vytvorený World Wide Web, vďaka čomu má špeciálne postavenie v technologickom svete.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy