Rast HDP eurozóny aj EÚ sa v 1. kvartáli zrýchlil a zamestnanosť sa zvýšila

Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 1. štvrťroku 2019 zrýchlilo. Hrubý domáci produkt (HDP) regiónu po úprave o sezónne vplyvy za tri mesiace do konca marca 2019 vzrástol o 0,4 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď sa medzikvartálne zvýšil o 0,2 %. Ukázali to spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.
Motorom rastu ekonomiky regiónu boli spotrebiteľské výdavky, investície aj obchod.
Eurostat uviedol, že spotreba domácností sa podieľala vo výške 0,3 percentuálneho bodu na raste HDP v 1. kvartáli, tvorba hrubého fixného kapitálu 0,2 percentuálneho bodu a obchod 0,1 percentuálneho bodu. Zmeny zásob mali záporný vplyv na úrovni -0,3 percentuálneho bodu, zatiaľ čo vplyv vládnej spotreby bol nulový.
V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny v období január – marec 2019 zvýšil o 1,2 % rovnako ako na konci minulého roka.
Sezónne upravený HDP celej Európskej únie (EÚ) v 1. štvrťroku vzrástol medzikvartálne o 0,5 % po zvýšení o 0,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Medziročne stúpol o 1,5 %, tak ako vo 4. kvartáli 2018.
Eurostat na ilustráciu uviedol, že HDP v Spojených štátoch sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil medzikvartálne o 0,8 % a medziročne o 3,2 %.
Zamestnanosť v eurozóne v prvých troch mesiacoch 2019 vzrástla medzikvartálne o 0,3 % a medziročne o 1,3 %, rovnako ako vo 4. štvrťroku 2018. V celej EÚ stúpla zamestnanosť v sledovanom období o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu a medziročne o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy