Austrálska centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát od roku 2016

Austrálska centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na nové historické minimum. Urobila tak pritom prvýkrát za takmer tri roky. Dôvodom je nepriaznivý vývoj austrálskej ekonomiky v poslednom období.
Centrálna banka oznámila, že znížila hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 1,25 %. Je to prvá zmena úrokovej sadzby od augusta 2016, keď ju banka znížila rovnako o štvrť percentuálneho bodu na 1,5 %. Čo sa týka zvýšenia sadzby, naposledy tak banka urobila v novembri 2010, keď sadzbu posunula o 25 bázických bodov na 4,75 %.
Austrália sa v ostatných dvoch desaťročiach dokázala vyhnúť väčšine nepriaznivých vplyvov, ktoré zasiahli iné ekonomiky po nástupe krízových rokov. V súčasnosti sa však jej hospodárstvo vyvíja najhoršie od poslednej finančnej krízy. Rastúca nezamestnanosť, nízke mzdy a nízka inflácia vyvolávajú obavy o ďalší vývoj austrálskej ekonomiky.
Hrubý domáci produkt (HDP) Austrálie vzrástol v 4. kvartáli minulého roka o 0,2 %. Tempo rastu sa tak ešte oslabilo, keď v 3. štvrťroku vzrástla austrálska ekonomika o 0,3 %. Údaje za 1. kvartál tohto roka budú zverejnené v stredu 5. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy