Prvý vesmírny turista SpaceX: Nemám žiadne peniaze, vyhlásil bývalý miliardár

, BI Foto: SITA/AP

Jeden z najbohatších Japoncov, prvý človek, ktorý sa chystá ako turista chystá na Mesiac, na Twitteri oznámil predaj niekoľkých svojich cenných diel.

Keď sa Yusaku Maezawu opýtali, či predáva diela, lebo mu došli peniaze, odpovedal: „áno, nikdy nemám žiadne peniaze, pretože ich vždy miniem.“ Za vyhlásením nasledoval smajlík, čiže situácia až tak vážna nebude. Aj keď je pravda, že v za uplynulý rok sa miliardárovi veľmi nedarilo.  Generálny riaditeľ on-line módneho predajcu Zozo prišiel o 700 miliónov dolárov, čím prišiel o svoju pozíciu na rebríčku najbohatších Japoncov. V zozname Forbes klesol z 18-tej na 22. priečku. Jeho čisté imanie sa odhaduje na 2 miliardy dolárov.

Maezawa nie je v aukčnom dome nováčikom, v roku 2017 urobil rozruch, kedy na aukciách minul 98 miliónov dolárov v priebehu dvoch dní v sieňach Sotheby's a Christie. Rekord bol 110,5 milióna USD za nákup obrazu od amerického maliara Jean-Michel Basquiata.

Medzi obrazmi, ktoré má v úmysle predať, je aj dielo od Waqrhola, hodnota predávaných diel sa šplhá do miliónov dolárov. Sotheby's ich vydražia 16. mája počas večernej aukcie súčasného umenia v New Yorku.

Maezawa sa nevyhol pozornosti médií, keď vlani zaplatil nezverejnenú sumu za možnosť súkromným korábom SpaceX ako turista obletieť Mesiac. Výlet je naplánovaný na rok 2023. Nie je jasné, či v prípade stornovanie „zájazdu“ sa dá žiadať o navrátenie (časti) peňazí.

Súvisiace články

Aktuálne správy