Dôvera v priemysle na Slovensku sa v marci zhoršila, čaká sa pokles produkcie

Indikátor dôvery v priemysle v marci klesol o takmer desať bodov. Očakávania ohľadom priemyselnej produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch sa pritom dostali na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2018.

Očakávania priemyselných podnikov na Slovensku sa zhoršujú. Vyplýva to z marcových výsledkov pravidelného prieskumu Štatistického úradu SR (ŠÚ), podľa ktorých indikátor dôvery v priemysle v treťom mesiaci roka klesol o 9,4 bodu na zápornú hodnotu 5,7 bodu. Nárast pesimizmu pritom štatistici namerali vo všetkých zložkách indikátora, negatívny vplyv na celkový výsledok mal najmä pokles očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch.

Očakávanie priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa totiž oproti predchádzajúcemu mesiacu zhoršilo až o 23 bodov na hodnotu mínus šesť bodov, čo je najnižšia hodnota od januára 2018. Zníženie produkcie očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii a podľa regiónov v Trnavskom kraji. Rast produkcie sa predpokladá hlavne vo výrobe farmaceutických výrobkov.

Trend priemyselnej produkcie v marci poklesol oproti februáru o sedem bodov na hodnotu tri body. Pokles bol zaznamenaný najmä vo výrobe potravín a nápojov. Naopak rast priemyselnej produkcie uviedli hlavne respondenti vo výrobe dopravných prostriedkov, v chemickom priemysle a vo výrobe ostatných nekovových výrobkov.

Hodnotenie celkovej úrovne objednávok pokleslo o dva body na hodnotu mínus osem bodov. Pokles objednávok zaznamenali najmä vo výrobe elektrických zariadení, potravín a nápojov a ostatných nekovových výrobkov. Rast objednávok bol najmä vo výrobe kovov a kovových výrobkov. Väčšina respondentov, až 91 %, však považuje súčasné objednávky za dostatočné.

Vnímanie úrovne objednávok na export oproti februáru pokleslo o jeden bod na hodnotu záporných osem bodov. Pokles objednávok na export uviedli najmä vo výrobe elektrických zariadení, textilu a odevov a potravín a nápojov. Naopak rast objednávok na export uviedli hlavne vo výrobe kovov a kovových výrobkov a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 91 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle v marci vzrástlo o tri body na hodnotu tri body. Rast zásob predpokladajú respondenti hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. Pokles zásob uvádzajú najmä respondenti vo výrobe farmaceutických výrobkov a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Väčšina respondentov, a to 96 %, považuje stav zásob za primeraný.

Pri hodnotení cien priemyselných výrobkov sa v marci saldo znížilo o jeden bod na mínus 14 bodov. So znižovaním cien počítajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Rast cien očakávajú hlavne vo výrobe farmaceutických výrobkov, elektrických zariadení a potravín a nápojov.

Hodnotenie zamestnanosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zhoršilo o šesť bodov na hodnotu záporných 18 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne vo výrobe ostatných nekovových výrobkov, v chemickom priemysle a vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, podľa veľkosti v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami a podľa regiónov v Košickom a Bratislavskom kraji. Naopak zvyšovanie zamestnanosti predpokladajú najmä vo výrobe drevených a papierových výrobkov, podľa veľkosti v podnikoch so 100 až 249 zamestnancami. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 61 % respondentov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy