Hodnota bodu na účely určenia sumy úrazových dávok sa zvýšila

Hodnota bodu na účely určenia sumy úrazových dávok je na rok 2019 stanovená na 20,26 eura. Vlani predstavovala sumu 19,08 eura, hodnota bodu sa teda zvýšila o 1,18 eura.
„Tento bod je dôležitý pri určení sumy úrazových dávok – náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia, pri výpočte ktorých sa vychádza z bodového ohodnotenia v lekárskom posudku a zo sumy na jeden bod,“ objasňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
Hodnotu jedného bodu určuje opatrením Ministerstvo zdravotníctva SR, pričom vychádza z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej štatistickým úradom za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR zistená štatistickým úradom za rok 2018 je 1013,00 eura, hodnota jedného bodu predstavuje 2 percentá z tejto sumy.
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že uvedená hodnota bodu sa použije len pri tej náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia, na ktorú poškodenému zamestnancovi vznikol nárok po 31. decembri 2018, a to len v dôsledku pracovného úrazu alebo zistenej choroby z povolania.

Súvisiace články

Aktuálne správy