Čínska vláda počíta v tomto roku s hospodárskym rastom 6 až 6,5 %

Čínsky premiér Li Kche-čchiang zverejnil plán podpory ekonomiky, ktorý počíta s novými výdavkami, znižovaním daní, ako aj s uľahčením prístupu zahraničných firiem na čínsky trh

Čínska vláda si na tento rok naplánovala cieľ hospodárskeho rastu o 6 až 6,5 %. Oznámil to v utorok premiér Li Kche-čchiang, ktorý na výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu zverejnil ambiciózny plán podpory druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Jeho súčasťou je rast výdavkov v kombinácii s daňovými škrtmi, počíta sa aj s uľahčením prístupu zahraničných firiem na čínsky trh, informuje portál bbc.com.

Čínske firmy majú získať daňové a iné úľavy v objeme takmer 2 bilióny čínskych jüanov. V doprave a stavebníctve sa počíta so znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 10 na 9 %. V spracovateľskom priemysle má sadzba DPH klesnúť ešte výraznejšie, a to zo 16 na 13 %. Čínsky premiér ubezpečoval, že krajina zotrvá pri opatrnej menovej politike. Pripustil však možnosť ďalšieho uvoľňovania limitov pre zákonné rezervy komerčných bánk. Tie Peking počas uplynulého roka opakovane znižoval v snahe uľahčiť dostupnosť úverov.

Čínska ekonomika vlani posilnila o 6,6 %, čo bol najslabší výkon od roku 1990. Na krajinu negatívne vplýva spomalenie globálneho rastu, ako aj obchodné spory s USA, v rámci ktorých obe strany zavádzali výrazné reštriktívne clá.

Súvisiace články

Aktuálne správy