Spomalenie rastu nemeckej ekonomiky sa rozšírilo aj na rok 2019

Spomalenie rastu nemeckej ekonomiky sa rozšírilo aj na rok 2019, ale zároveň pretrvávajú aj základy na jej oživenie. Vyhlásil to v stredu šéf centrálnej banky Bundesbank Jens Weidmann v prezentácii výročnej správy za rok 2018.
Nemecká ekonomika, najväčšia v eurozóne, prestala v druhej polovici minulého roka rásť. Konkrétne jej výkon v posledných troch mesiacoch minulého roka stagnoval v porovnaní s 3. štvrťrokom, keď medzikvartálne klesol o 0,2 %. To vyvoláva obavy, že ťažkosti nemusia byť dočasné, ako sa pôvodne predpokladalo, čo by mohlo brzdiť celý menový blok.
Bundesbank sa domnieva, že tempo rastu nemeckej ekonomiky bude v tomto roku „výrazne pod jej potenciálom“ na úrovni 1,5 %, keďže pokles, ktorý sa podľa očakávania mal skončiť minulý rok, stále pretrváva.
„Veľa toho naznačuje, že spomalenie rastu Nemecka pretrváva aj v súčasnom roku, a to je pravdepodobne dôvod, prečo hospodársky rast nedosiahne potenciálnu mieru 1,5 % v roku 2019,“ povedal Weidmann.
Dodal však, že neexistuje žiadny dôvod na pesimizmus, pretože predpoklady na ďalšiu expanziu zostávajú a sú pevné, keďže úvery sú naďalej lacné, zamestnanosť sa zvyšuje a mzdy rastú.
Bundesbank zároveň informovala o tom, že v minulom roku dosiahla zisk 2,5 miliardy eur a pošle do rozpočtu 2,4 miliardy eur, čo je viac ako 1,9 miliardy eur rok predtým.
Zvýši tiež rezervy na riziká o 1,475 miliardy eur, takže budú na úrovni 17,9 miliardy eur, dodala centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy