Na bratislavskej burze naďalej dominujú obchody s dlhopismi

Objem obchodov s dlhovými cennými papiermi na Burze cenných papierov v Bratislave v januári dosiahol 12,6 mil. eur, čo predstavovalo 93,3 % z celkového objemu obchodov uzatvorených na burze.

Väčšinu obchodov na bratislavskej burze aj v úvode tohto roka tvorili transakcie s dlhopismi. Podľa údajov Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) totiž objem obchodov s dlhovými cennými papiermi v januári dosiahol 12,6 mil. eur, čo predstavovalo 93,3 % z celkového objemu obchodov uzatvorených na burze.

V porovnaní s decembrom minulého roka to predstavovalo pokles počtu transakcií o 68,5 %, pokles počtu zobchodovaných dlhopisov o 85 % a pokles dosiahnutého finančného objemu o 86,2 %. Na medziročnej báze bol zaznamenaný nárast počtu transakcií o 38,8 %, nárast počtu zobchodovaných dlhopisov o 4,5 % a nárast dosiahnutého finančného objemu o 55,5 %. V sledovanom období sa pritom neuskutočnili žiadne priame obchody s dlhopismi.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu januára dosiahla hodnotu 45,218 mld. eur, čo predstavovalo 0,6-percentný medzimesačný nárast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov od konca predchádzajúceho mesiaca vzrástla o 0,6 % a má hodnotu 38,329 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy