Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v decembri medzimesačne klesli

Decembrové ceny priemyselných producentov v eurozóne aj v celej EÚ oproti novembru oslabili zhodne o 0,8 %, na Slovensku sa znížili o 0,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v celej Európskej únii v decembri medzimesačne klesli zhodne o 0,8 percenta. Medziročne sa decembrové priemyselné ceny v eurozóne zvýšili o 3 percentá a v rámci celej EÚ vzrástli o 3,1 percenta. Za celý rok 2018 sa výrobné ceny v eurozóne zvýšili o 3,2 percenta a v celej EÚ o 3,6 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa v decembri ceny priemyselných výrobcov medzimesačne tiež znížili, a to o 0,9 percenta, čiže mierne výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú Európsku úniu. Medziročne však slovenské výrobné ceny posilnili viac ako v rámci celej eurozóny aj EÚ, a to o 4,2 percenta.

Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselných výrobných cien v decembri evidovali v Dánsku (-3 %), Grécku (-2,3 %), Belgicku (-2,1 %) a v Holandsku (-1,5 %). Decembrové ceny priemyselných výrobcov sa medzimesačne zvýšili v Lotyšsku (0,7 %), Írsku (0,3 %), Estónsku (0,2 %) a v Luxembursku (0,1 %).

Medziročne výrobné ceny v decembri stúpli najvýraznejšie v Estónsku (9,2 %), Lotyšsku (7,3 %) a v Belgicku a Dánsku (zhodne 7,1 %). Pokles výrobných cien v decembri oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka evidovali v Írsku (-0,4 %) a v Grécku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy