Tu sa necítim ako žobráčka: Ruské babičky si privyrábajú cez internet

, the national;ČTK Foto: instagram/russiangrannys

Postavenie starých ľudí je v Rusku často ťažké a diskutuje sa o ňom hlavne odvtedy, čo prezident Vladimir Putin rozhodol o postupnom zvyšovaní dôchodkového veku z päťdesiatpäť na šesťdesiat rokov pre ženy a zo šesťdesiatich na šesťdesiatpäť pre mužov.

Zďaleka nie všetky ruské babičky zvládajú prácu s internetom, na sociálnych sieťach ale ponúkajú na predaj pletené čiapky, šály a papuče, aby si privyrobili k slabému dôchodku. Do projektu Granny 's na sociálnej sieti Instagram sa už zapojilo asi štyridsať žien, ktoré odmietajú tráviť dlhé hodiny na chodníku v mrazivej zime, ktorá často v Petrohrade vládne, aby predali jeden zo svojich pletených šálov za pár rubľov. Plody ich práce sú prezentované na sociálnej sieti takmer profesionálne. V ich výrobkoch pózujú modelky ako z módnych časopisov. Jednotlivé kúsky sa tam predávajú za omnoho viac než na ulici.

Iniciatíva, ktorá sa začala pred niekoľkými mesiacmi v Petrohrade, druhom najväčšom ruskom meste, má hmotne pomáhať ženám od päťdesiatpäť do odemdesiatsedem rokov. Zároveň má vyzdvihnúť úctyhodnú úlohu, akú majú v Rusku bábušky, vysvetľuje dvadsaťsedemročná zakladateľka projektu Julija Alijevová. "Bábuška hrá v rodinách kľúčovú úlohu, stráži vnúčatá, varí zložité jedlá a pletie papuče. Dostáva lle len veľmi nízku penziu. A rovnako ako ostatní starí ľudia si len ťažko v dôchodku nájde prácu," povedala agentúre AFP Alijevová, ktorej osemdesiatpäťročná babička sa projektu tiež zúčastňuje .

Hoci mnohí ruskí dôchodcovia kvôli veľmi nízkym dôchodkov ďalej pracujú, aby prežili, vyvolala Putinova reforma rozsiahlu nespokojnosť. Vo veľkých mestách, najmä v Moskve a Petrohrade, možno vidieť dôchodkyne, ako načierno predávajú pletený tovar pri staniciach metra. Jelena Treťjakovová, prvá babička, ktorá sa pripojila k projektu Granny 's, uisťuje, že sa jej život zmenil. "Dnes je takmer nemožné, aby dôchodkyňa našla prácu, a moja situácia bola ešte zložitejšie, pretože som mohla pracovať len doma," hovorí päťdesiatšesťročná žena, ktorá sa stará o handicapovaného štrnásťročného vnuka spoločne so svojou dcérou. Jelena sa teší z objednávok, hlavne ak ide o  luxusné sveter v prepočte za viac než 150 eur. "Bude to replika slávnej značky, z peruánskej vlny," hovorí Julija.

Vďaka predaju pletených výrobkov si zarobí mesačne až 70 000 rubľov (zhruba 920 eur). To je pre ňu veľká suma, pretože dôchodok má v prepočte ledva 150 eur. Dôchodkyňa pracujúce pravidelne pre Granny 's zarábajú v prepočte od 370  po viac ako 850 eur. Mesačný dôchodok v Rusku sa v prepočte pohybuje okolo 180 eur. Nič sa ale nehovorí o tom, ako tieto príjmy z webu zdaňujú.

Julija spočiatku hľadala spolupracovníčky vo svojom okolí. Dnes to sú príbuzní bábušiek, kto ju kontaktuje, alebo dôchodkyne samotné, ktoré čítali články v tlači. Nepochádzajú len z Petrohradu, ale napríklad aj z Ďalekého severu alebo z Uralu.

"Dlho som premýšľala, ako si privyrobiť. Ale predávať pri metre bolo podľa môjho názoru pokorujúce. Tu sa cítim ako naozajstná tvorkyňa, nie ako žobráčka," hovorí 58-ročná Nina Ložkovová.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy