Výpredaj akcií: Európske banky sú na tom najhoršie od krízy eurozóny

, FT,ČTK Foto: TASR/AP

Akcie európskych bánk tento rok stratili v priemere 25 percent svojej hodnoty a sú na tom najhoršie od krízy eurozóny. Záujem investorov o sektor ochladol kvôli nízkej ziskovosti, zastaraným podnikateľským modelom, záporným úrokovým sadzbám aj odchode Británie z Európskej únie.

Prepad cien už akcionárov vyšiel asi na 380 miliárd dolárov. Žiadna z popredných európskych bánk na burze nedosahuje svojej účtovnej hodnoty, v priemere sú teraz hodnotené asi na šesť desatín ich čistých aktív, píše denník Financial Times. Rovnaký údaj pre šesticu najväčších bánk v USA je 1,1 a pre ázijské banky 1,0.

"Európsky bankový sektor zarába viac peňazí ako v posledných rokoch, ale oproti porovnateľným americkým či ázijským bankám je jeho ziskovosť slabá," uviedol analytik Citigroup Ronit Ghose. Aj keď banky zvýšili zisky aj kapitál, dolu ich ťahajú nové škandály, rovnako ako geopolitické a makroekonomické otrasy. Okrem Brexitu je to napríklad nová euroskeptická vláda v Taliansku.

Niektorí ekonómovia predpokladajú, že úrokové sadzby, ktoré sú pre bankové zárobky kľúčové, sa už v dohľadnom čase dostanú zo záporných hodnôt. Stále však nie je vyjasnený vzťah Británie a EÚ po Brexite, ktorý už banky zaťažil nákladmi na reštrukturalizáciu rádovo v stovkách miliónov eur.

Zatiaľ čo u priemernej americkej banky je návratnosť vlastného kapitálu 16 percent, v Európe je to len zhruba polovica toho, uviedla Citigroup.

Najväčší prepad v tomto roku zažila Deutsche Bank, ktorej akcie na burze odpísali 53 percent, predovšetkým kvôli prepadu ziskov a kvôli vyšetrovaniu jej zamestnancov podozrivých z prania špinavých peňazí. Škandál s praním špinavých peňazí v estónskej pobočke pripravil o 43 percent akcie Danske Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy