Kauza Huawei: Na nezákonné platby sa údajne využívali britské banky

, WSJ;CNBC Foto: SITA/AP

HSBC a Standard Chartered, dve britské banky, ktoré sú v poslednom desaťročí spomínané v súvislosti s praním špinavých peňazí, mohli údajne zohrať rolu aj pri uľahčení nedovolených transakcií medzi Iránom a čínskym technologickým gigantom Huawei, informoval The Wall Street Journal.

Podľa denníka The Wall Street Journal, Huawei údajne použil sprostredkovateľa, tretiu stranu, malú technologickú firmu s názvom Skycom založenú v Hongkongu, aby sprostredkovala platby medzi spoločnosťou a Iránom. Hovorca Huawei sa odmietol k tomu vyjadriť.  HSBC aj Standard Chartered založené v Spojenom kráľovstve boli pod zvýšenou kontrolou globálnych regulátorov za porušovanie pravidiel týkajúcich sa prania špinavých peňazí. Obe banky boli monitorované aj na štátnej úrovni, na sledovanie typov transakcií, aké sú opísané v podaniach voči spoločnosti Huawei. Avšak ani jedna z bánk nebola obvinená z akéhokoľvek protiprávneho konania ako súčasť tohto prípadu. "Americké ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že HSBC nie je v tomto prípade predmetom vyšetrovania," povedal Stuart Levey, hlavný právnik HSBC Holdings.

Aby banky spĺňali medzinárodné predpisy boja proti praniu špinavých peňazí, musia zhromažďovať informácie o svojich finančných prostriedkoch od firemnej a súkromnej klientely, aby zabezpečili, že peniaze nepochádzajú z nezákonných praktík, napríklad z predaja drog alebo obchodovania s ľuďmi. Banky musia dodržiavať vysoké štandardy v tom, aby neuľahčujú transakcie zo sankcionovaných krajín, ako je Irán, Barma a Pobrežie Slonoviny, alebo od jednotlivcov. V prípade bánk, ako je Standard Chartered a HSBC, ktoré už sú pod zvýšeným dohľadom regulátora za minulé porušovanie pravidiel boja proti praniu špinavých peňazí, sú nároky ešte vyššie.

Huawei je od roku 2012 pod drobnohľadom vlády Spojených štátov amerických za širokú škálu údajných problémov, ako napríklad domnelú kybernetickú špionáž podporovanú vládou, krádeže duševného vlastníctva a porušovanie sankcií vrátane tých, ktoré súvisia s Iránom.

Finančnú riaditeľku Huawei, Meng Wanzhouovú zatkli počas prestupu v kanadskom Vancouveri  1. decembra na žiadosť amerických úradov. Peking sa vyhrážal nešpecifikovaným "vážnym následkom", ak ju kanadské súdy neprepustia. Podľa súdneho prípadu načrtnutého v piatok vedúci predstavitelia spoločnosti Huawei údajne vedeli o vyšetrovaní porušovania sankcií už v roku 2017 a "zmenili svoje cestovania, aby sa vyhli akýmkoľvek cestám do alebo cez Spojené štáty."

Mengovej vypočúvanie bude pokračovať v pondelok, pričom sudca vo Vancouveri bude pravdepodobne zvažovať nasadenie elektronického monitorovacieho zariadenia a prepustenie na kauciu. USA budú pravdepodobne žiadať o jej vydanie v prípade, že súd kauciu zamietne, pričom proces vydávania zvyčajne trvá mesiace.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí jasne neuviedlo, čo presne znamená "vážne dôsledky". Firmám,  ktoré v súčasnosti pracujú pre americké spoločnosti v Číne, by incident by mohol mať dopad na ich podnikanie v regióne.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uverejnilo vyhlásenie pre kanadské súdy, v ktorom uviedlo, že "vážne porušujú zákonné, legitímne práva čínskeho občana".

Súvisiace články

Aktuálne správy