Finanční sprostredkovatelia sú spokojní s eurom

Viac ako 93 % finančných sprostredkovateľov by sa už nechcelo vrátiť k slovenskej korune. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Fincentrum, ktorý skúmal postoj finančných sprostredkovateľov k spoločnej mene.
Spoločnosť zároveň zisťovala, ako si na euro zvykli spotrebitelia pri finančných službách. Na otázku, ako dlho trvalo klientom zvyknúť si na novú menu, uviedlo 31 % sprostredkovateľov, že niekoľko rokov. Ďalších 47 % uviedlo, že to spotrebiteľom trvalo o niečo viac ako rok. Potvrdzujú to aj výsledky Eurobarometra, podľa ktorého časť Slovákov prepočítava ceny na koruny ešte aj v súčasnosti.
Za najväčšiu výhodu eura pre Slovensko označili finanční sprostredkovatelia v prieskume príslušnosť k silnému bloku európskych štátov (52 %). Druhou najväčšou výhodou je podľa nich to, že odpadla povinnosť meniť si peniaze pri cestách do zahraničia (31 %). Zhruba 12 % sprostredkovateľov zasa oceňuje, že vďaka príslušnosti k eurozóne sú na Slovensku veľmi nízke úrokové sadzby.
Najčastejšou výhradou voči spoločnej mene bola potreba ručiť za menej disciplinované štáty eurozóny (36 %). Nasleduje rast cien po zavedení eura (24 %) a strata schopnosti reagovať na vývoj ekonomiky kurzom vlastnej meny a sadzbami centrálnej banky (20 %). „Napriek tomu, že Slováci sú vo vzťahu k euru optimisti, nesúhlasia veľmi s ďalšou integráciou eurozóny,“ priblížil generálny riaditeľ Fincentra František Dragúň.
Finanční sprostredkovatelia si súčasne myslia, že po zavedení eura došlo k relatívne výraznému zdraženiu finančných služieb. Registrovalo ho až 70 % z nich. Celková inflácia pritom podľa spoločnosti nebola taká hrozivá.

Súvisiace články

Aktuálne správy