Počet predbežných kontraktov na predaj domov v USA v októbri strmo klesol

Počet predbežných kontraktov na predaj domov v USA v októbri strmo klesol, na najnižšiu úroveň od polovica roka 2014. Dôvodom sú vyššie úroky z hypoték, ktoré zhoršili ich dostupnosť pre klientov. Informovala o tom vo štvrtok americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR).
Podľa najnovších údajov NAR sa index predbežných kontraktov na predaj domov v USA po očistení od sezónnych vplyvov v októbri znížil o 2,6 % na 102,1 bodu, po septembrovom náraste o 0,7 % na 104,8 bodu. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa index minulý mesiac zvýšil o 0,5 %.
V medziročnom porovnaní klesol tento index v októbri o 6,7 %. Jeho pád podľa expertov zodpovedal skoku hypotekárnych úrokových sadzieb v priebehu jedného roka. Najvýraznejšie sa pritom znížila hodnota indexu na západe USA, ale aj na stredozápade a na juhu klesla. Index sa zvýšil len na severovýchode.     Predbežné kontrakty na kúpu domov sú barometrom budúceho predaja. Jeho dokončenie totiž tradične trvá 4 až 6 týždňov od podpisu zmluvy. Nedokončené predbežné zmluvy sú zároveň vnímané ako ukazovateľ zdravia amerického trhu s bývaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy