Akciový trh: O čo mu vlastne ide?

, awealthofcommonsense Foto: getty images;SITA/AP

"Akcia nevie, že ste jej vlastníkom." Adam Smith, americký ekonomický komentátor, vlastným menom George Goodman.

Spoločnosť General Motors prepustí do konca budúceho roka viac ako 14 000 zamestnancov a zavrie sedem tovární na celom svete. Mimoriadne nepríjemná správa pre tých, ktorých sa to osobne týka. Akciový trh ale prijal túto správu inak. Akcie GM spočiatku prekročili rast o viac ako 8 %, nakoniec deň ukončili 5 % rastom, čo je najvyššia úroveň od júla.

Samozrejme, ide o jediný obchodný deň, ktorý nehovorí nič o trende. Nie je možné predpovedať dlhodobé dôsledky tohto rozhodnutia, pretože v takomto cyklickom odvetví pôsobí priveľa faktorov a tieto pohyby majú vždy neúmyselné dôsledky. Ale ako píše na svojom blogu Ben Carlson, poukazuje to na skutočnosť, aký chladný a bezcitný dokáže akciový trh byť.

Skutočnosť, že prepúšťanie považuje za skvelú novinku, je ťažké pochopiť, ale funguje to najmä v krátkodobom horizonte. Existuje mnoho ďalších spôsobov, akými sa trhy a finančný sektor protichodne prejavujú voči skutočnému svetu. Napríklad:

– keď rastú mzdy, trh to vníma pre firmu ako niečo zlé,
– keď klesajú ceny energií, veští hospodárske spomalenie,
– slabé rally na akciovom trhu vyvolávajú nevľúdne reakcie, niektorí ľudia si myslia, že by mali obchodovať viac, napriek dôkazom o opaku,
– firmy, ktoré majú príliš veľa peňazí, sa môžu stať cieľom pre investorov-aktivistov,
– nízka nezamestnanosť môže byť považovaná za zlú, pretože to znamená, že ekonomika by sa mohla prehrievať,
– keď sa akciový trh prepadne, všetci sa rozčúlia, na rozdiel od každého iného tovaru, ktorý nakupujú a pri ktorom si želajú, aby sa cena znížila,   
– rast úrokových sadzieb sa považuje za riziko, aj keď investori s fixnými príjmami nakoniec získajú viac,   
– keď sú ľudia opatrnejší a zvyšujú svoju mieru úspor, ekonómovia sa obávajú, že to bude mať vplyv na dopyt spotrebiteľov.

Jednoducho povedané, trhy sú bizarné miesto, väčšinou ich vôbec investori nezaujímajú. Nezaujíma ich napríklad:

– kde pracujete, čím sa živíte,   
– ako sa cítite,
– aké výnosy si želáte, alebo potrebujete dosiahnuť,
– čo si myslíte o tom, ako by mal svet fungovať.

Trhom v skutočnosti záleží predovšetkým na:

–  ziskoch,
–  trendoch,
–  kontexte,
–  sentimente.

Určite je to nespravodlivé, že svet takto nefunguje, ale každý investor by sa mal čím skôr vyrovnať s finančnými trhmi a brať ich tak, ako fungujú a nie tak, ako by chceli aby fungovali.

Akcia, ktorú ste práve kúpili, neklesá hneď po zakúpení len preto, že ste si ju kúpili. Spoločnosť nevie, že vlastníte jej akcie. Centrálna banka nemyslí na vaše špecifické portfólio, keď sa rozhoduje o nastavovaní svojej monetárnej politiky. Len preto, že trh nesúhlasil s vašou pozíciou za posledných 5 rokov, to ešte neznamená, že všetci ostatní investori sa zbláznili.

Keď si uvedomíte, že trhu je v podstate jedno, čo robíte, môže vám to poskytnúť potrebnú slobodu, pretože prestanete robiť to, čo robíte, keď je to osobné. Ak by ste na trhu brali veci osobne, potom by ste za zhodnotením vkladu videli to, že všetko funguje tak, ako má. Ale keď sa niečo nevydarí, budete z toho obviňovať ostatných. Bude vás znepokojovať viac to, či máte pravdu, alebo či to, čo tvrdíte, vyznieva inteligentne. V skutočnosti sa tak nezaujímate o to, ako zarobiť peniaze. Akciový trh ale nikdy nebude zodpovedať pohľadu každého z nás, pohľadu, ako si predstavujeme bezchybný svet.

George Goodman to výborne vyjadril jednou jedinou vetou. "Ak neviete, kto ste, burza cenných papierov je  drahým miestom, aby ste to zistili." Radšej skúste zistiť kto ste, ešte pred investovaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy