Akcie Renaultu padajú, generálny riaditeľ má ísť za finančné podvody za mreže

, BI;SITA;TASR Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ spoločnosti Renault údajne skončil vo väzení v Japonsku. Spolu s ďalším členom predstavenstva ho obviňujú, že si niekoľko rokov prilepšovali na odmenách. Ghosn navyše využíval majetok firmy na osobné účely.

Carlos Ghosn zrejme príde o svoju dobre platenú pozíciu v Nissane. Automobilka uviedla, že v jeho prípade odhalila "významné mieru zneužitia". Ghosn údajne podhodnotil svoje príjmy o milióny dolárov. Podľa informácií The Wall Street Journal, prokurátori tvrdia, že Ghosn podhodnotil svoje príjmy z cenných papierov o približne 5 miliárd jenov (44 miliónov dolárov). Japonská televízna stanica NHK uviedla, že Ghosna v pondelok zatkli po tom, ako dobrovoľne prišiel na vypočúvanie na prokuratúru v Tokiu. Prokuratúra však túto správu nepotvrdila. Tokijská prokurátora v pondelok prehľadala sídlo Nissanu v Jokohame, južne od hlavného mesta Tokio, aj ďalšie kancelárie.

Akcie automobily Renault, kótované v na parížskej burze, po správe o množnom zatknutí okamžite poklesli. Pokles predstavoval až 14 %, akcie sa dostali na najnižšiu úroveň od roku 2014.

64 –ročný Ghosn, spolu so zástupcom riaditeľa Gregom Kellym, zámerne udávali oficiálne nižšiu mieru kompenzáciu oproti skutočnej, "aby znížili odmeny vyplácané pre Carlosa Ghosna," napísala automobilka Nissan vo vyhlásení. Ghosn tiež použil majetok spoločnosti na osobné účely, tvrdí Nissan.

V pondelok japonská Asahi News uviedla, že v Brazílii narodený Ghosn, mal byť zatknutý za podozrenie z porušenia japonských zákonov o finančných nástrojoch a burze. Ďalšie japonské noviny, Yomiuri Shimbun, v pondelok oznámili, že Ghosn bol zatknutý. Spoločnosť Nissan v pondelok potvrdila predmet vyšetrovania a uviedla, že spolupracuje s vyšetrovateľmi na objasnení prípadu.

Piestupky sa odhalili počas niekoľkomesačného interného prešetrovania, ktoré bolo vyvolané oznámením pochádzajúcim z firmy.

"Vzhľadom na to, že odhalenie zneužitia v rámci nášho vnútorného vyšetrovania predstavuje jednoznačné porušenie povinností, generálny riaditeľ spoločnosti Nissan, Hiroto Saikawa, navrhne správnej rade spoločnosti Nissan, aby okamžite odvolala Ghosna z pozície predsedu a regionálneho riaditeľa ", napísal Nissan vo vyhlásení. "Saikawa tiež navrhne odvolať Grega Kellyho z postu zástupcu riaditeľa." Generálny riaditeľ Nisanu Hiroto Saikawa skonštatoval, že zatknutie Ghosna ukázalo, že rukách jednej osoby sa koncentrovala príliš veľká moc.

Nissan je od roku 1999 súčasťou aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi. Akcie spoločnosti Renault, ktoré poznačila obchodná vojnou medzi USA a Čínou, tento rok odpísali už 33 %. "Nissan sa hlboko ospravedlňuje za to, že spôsobil veľké obavy svojim akcionárom a zainteresovaným stranám," uviedla spoločnosť.

Ghosn je oceňovaný za to, že v uplynulých dvoch desaťročiach pomohol naplánovať pozoruhodný obrat automobilky Nissan a oživil túto japonskú firmu, ktorá bola na pokraji bankrotu. Ghosn bol generálnym riaditeľom Nissanu v rokoch 2001 až 2017, pričom v roku 2005 sa stal generálnym riaditeľom Renaultu a obe firmy viedol súbežne. V roku 2016 sa stal predsedom správnej rady spoločnosti Mitsubishi Motors.

Ghosn je považovaný za jedného z najvýznamnejších manažérov automobilového priemyslu v ostatných desaťročiach. Len za minulý rok získal v hotovosti a akciách odmeny vo výške 962 miliónov amerických dolárov za svoje pozície v spoločnostiach Nissan a Mitsubishi. Renault v minulom roku zaplatil Ghosnovi v hotovosti a akciách 7,4 milióna eur (8,4 milióna dolárov).

Aliancia Nissan-Renault-Mitsubishi patrí k najväčším výrobcom áut na svete a vlani globálne predala zhruba 10 mil. vozidiel. Akcie francúzskej firmy Renault SA v úvode pondelkového obchodovania klesli o 14 percent. V čase, keď sa správy o problémoch Ghosna objavili, pondelkové obchodovanie na japonskej burze bolo už uzavreté.

Francúzsko bude pracovať na zachovaní stability Renaultu a jeho aliancie s Nissanom. Vyhlásil to v pondelok prezident Emmanuel Macron po tom, ako japonská automobilka oznámila, že odvolá predsedu predstavenstva Carlosa Ghosna. "Je príliš skoro na komentovanie skutočnosti alebo závažnosti obvinení, o ktorých nemám ďalšie informácie," povedal Macron v novinárom v Bruseli.
"Ako akcionár však francúzska vláda zostane mimoriadne ostražitá, pokiaľ ide o stabilitu aliancie, skupiny (Renault) a jej zamestnancov, ktorí majú plnú podporu štátu."
Francúzsky štát vlastní 15 % podiel v automobilke Renault, ktorý má zase v Nissane 43,4 % podiel. Renault vlastní viac ako 43 % podiel v spoločnosti Nissan, zatiaľ čo Nissan vlastní 15 % v Renaulte, čo je nerovnováha odrážajúca skutočnosť, že Nissan čelil bankrotu, keď sa vytvorila krížová akcionárska dohoda. Dnes je Nissan na tom lepšie ako Renault. Mitsubishi vstúpila do aliancie po tom, čo spoločnosť Nissan získala 34 % podiel v spoločnosti

Súvisiace články

Aktuálne správy