BMW zaznamenal v uplynulom kvartáli prudký pokles zisku

Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW zaznamenal v uplynulom kvartáli prudký pokles zisku. Pripísal to vplyvu náročných nových emisných testov v Európskej únii (EÚ) a "medzinárodných obchodných konfliktov".

Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW zaznamenal v uplynulom kvartáli prudký pokles zisku. Pripísal to vplyvu náročných nových emisných testov v Európskej únii (EÚ) a „medzinárodných obchodných konfliktov“.
Automobilka Bayerische Motoren Werke (BMW) v stredu uviedla, že jej čistý zisk za tri mesiace do konca septembra klesol o 24 % na 1,4 miliardy eur z 1,82 miliardy eur pred rokom.
Tržby vzrástli o 4,7 % na 24,7 miliardy eur. Tržby z automobilového segmentu sa zvýšili o 3,3 % na 21,11 miliardy eur.
Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) klesol o 27 % na 1,755 miliardy eur z 2,38 miliardy eur. Kľúčový ukazovateľ ziskovosti – prevádzková zisková marža EBIT sa v 3. kvartáli znížila takmer na polovicu na 4,4 % z 8,6 % v rovnakom období minulého roka.
Automobilka dodala klientom v 3. štvrťroku 592.303 vozidiel, čo bolo o 0,3 % viac ako pred rokom.
BMW v stredu potvrdil svoje prognózy pre rok 2018 a očakáva, že príjmy segmentu automobilov budú mierne pod úrovňou predchádzajúceho roka a marža EBIT dosiahne minimálne 7 %. Predpokladá tiež, že zisk skupiny pred zdanením klesne.
Automobilka ešte koncom septembra varovala, že tento rok zrejme nenaplní svoje ciele v oblasti zisku a tržieb pre nové emisné testy, ktoré ovplyvnili ceny vozidiel aj obavy z medzinárodných obchodných konfliktov.

Súvisiace články

Aktuálne správy