Bežný účet platobnej bilancie ČR skončil vlani s rekordným schodkom

Praha 13. februára (TASR) – Bežný účet platobnej bilancie Českej republiky, do ktorej sa premietajú predovšetkým zahraničný obchod, služby a niektoré bežné platby, skončil vlani pravdepodobne historicky rekordným schodkom vo výške presahujúcej 7 % hrubého domáceho produktu (HDP). V absolútnom vyjadrení išlo o 175,8 miliardy Kč (v prepočte asi 216,234 miliardy Sk).

Pretože údaje za HDP v minulom roku ešte nie sú k dispozícii, nie je ešte celkom jasné, či ide o rekord. Napriek tomu cez 7 % sa schodok dostal len v roku 1996, teda tesne pred menovou krízou, a to na 7,1 %.

„Na rozdiel od roku menovej krízy však priaznivé hodnoty vykazujú ostatné zvyčajne sledované kritériá stability, ako napríklad pomer zahraničného dlhu k HDP a ďalšie,“ upozornil David Marek z Patria Online. Ani ďalší analytici žiadnu menovú krízu neočakávajú.

„Vinníkmi výsledku za minulý rok sú jednorazové transakcie, ako napríklad predaje akcií Eurotelu konzorciom TelSource, výrazný odlev investičných výnosov vrátane niektorých mimoriadnych dividend a prepad v bilancii služieb,“ komentovala výsledok Helena Horská z Českej sporiteľne.

Čerstvo zverejnené výsledky za december (-31,1 mld. Kč) vysvetľujú nedávne oslabovanie českej koruny voči euru až na 33,30 Kč za euro.

„Záujem o domáci akciový trh zo stany zahraničných investorov a technické faktory by mali podporiť korunu v jej miernom posilňovaní. Je možné, že do konca mesiaca sa korune podarí priblížiť k 32,50 Kč za euro,“ uviedla Horská.

V tomto roku by podľa analytikov schodok nemusel prekročiť 6 % HDP.

Informoval o tom český denník Právo.

(1 CZK = 1,230 SKK)

vk gl

Upozornenie:

Grafická služba ER TASR vydá k uvedenej správe príslušné grafy.

Súvisiace články

Aktuálne správy