Produkcia stavebníctva eurozóny v auguste medzimesačne klesla, na Slovensku stúpla

Augustová stavebná výroba v eurozóne oproti júlu oslabila o 0,5 %, slovenské stavebníctvo posilnilo o 2,5 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny aj celej Európskej únie v auguste medzimesačne klesla zhodne o 0,5 percenta. Medziročne augustová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 2,5 percenta a v celej EÚ stúpla o 2,3 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v stredu.

Slovenské stavebníctvo v auguste medzimesačne posilnilo o 2,5 percenta a medziročne sa zväčšilo o 11,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol augustový medzimesačný rast stavebníctva na Slovensku druhý najsilnejší. Výraznejšie stavebná výroba medzimesačne vzrástla v Slovinsku (2,8 %) a na treťom mieste bolo Maďarsko (1,9 %). Najväčšie medzimesčné oslabenie augustovej stavebnej produkcie evidovali vo Švédsku (-2,4 %), Nemecku (-1,8 %) a Belgicku (-0,9 %).

Medziročne produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, najviac vzrástla v Slovinsku (33,5 %), Maďarsku (24,3 %) a v Poľsku (19,2 %). Medziročne sa stavebná výroba v auguste zmenšila v Rumunsku (-10,3 %), Švédsku (-1,6 %) a v Bulharsku a Španielsku (zhodne -1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy