Tempo rastu inflácie v Británii sa v septembri spomalilo

Tempo rastu inflácie v Británii sa v septembri spomalilo viac, ako ekonómovia očakávali a bolo najnižšie za tri mesiace. A zároveň, mzdy vzrástli najstrmšie za takmer celú dekádu, oveľa viac ako inflácia. To prinesie úľavu spotrebiteľom, ktorým stúpajúce ceny tovarov a služieb odčerpávali značnú časť disponibilných príjmov. Oznámil to v stredu štatistický úrad ONS.
Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve v septembri zvýšil medziročne o 2,4 %. To je menej ako augustový nárast o 2,7 %, čo bolo šesťmesačné maximum. Ekonómovia pritom počítali len s miernym spomalením inflácie v septembri na 2,6 %.
Nižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov boli hlavným dôvodom spomalenia septembrovej inflácie, uviedol ONS.
No aj napriek poklesu sa miera inflácie stále pohybuje nad úrovňou 2 %, ktorá je cieľom centrálnej banky (Bank of England, BoE).
ONS pritom v utorok (15.10.) informoval, že priemerná týždenná mzda bez odmien sa za tri mesiace do konca augusta zvýšila o 3,1 %, najstrmšie od konca roka 2008. A mzda vrátane odmien stúpla o 2,7 %.
To znamená, že mzdy už rastú rýchlejšie ako inflácia, čo je dobrá správa pre spotrebiteľov.
Podľa BoE to zároveň signalizuje, že dlhé obdobie slabého zvyšovania miezd sa končí a mohla by v reakcii na tento fakt zvýšiť úrokové sadzby.
BoE očakáva, že inflácia sa bude posúvať smerom nadol, ale ešte v nasledujúcich dvoch rokoch zostane tesne nad jej 2 % cieľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy