Lagardeová vyzvala lídrov, aby neničili, ale opravili globálne obchodné systémy

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala svetových lídrov, aby opravili globálne obchodné systémy, namiesto toho, aby sa pokúšali roztrhať ich svojou politikou protekcionizmu a colných sadzieb.
„Musíme spoločne pracovať na deeskalácii a riešení súčasných obchodných sporov,“ povedala Lagardeová na stretnutí MMF a Svetovej banky na Bali.
„Musíme sa spojiť, aby sme opravili súčasný obchodný systém, a nie ho ničili,“ dodala.
Ministri financií a centrálni bankári z väčšiny zo 189 členských krajín MMF sa tento týždeň stretávajú na Bali. A v centre ich pozornosti sú obavy z protekcionizmu, najmä stupňujúcej sa obchodnej vojny medzi USA a Čínou.
Lagardeová vo svojom vystúpení povedala, že zostáva optimistická a domnieva sa, že rozpory medzi štátmi je možné vyriešiť. Poukázala pritom na nedávne úspešné opätovné prerokovanie dohody medzi USA a Kanadou a Mexikom.
Fond pred stretnutím na Bali zverejnil revidovanú prognózu globálneho hospodárskeho rastu v rokoch 2018 a 2019, ktorý znížil o 0,2 % na 3,7 %. Odôvodnil to práve napätím v obchode, protekcionizmom a rastúcou výškou dlhov.
Aj generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría podobne ako Lagardeová varoval pred spormi a uviedol, že napätie v obchode začalo už v roku 2017 ovplyvňovať jeho výsledky.
„Tento rok rast (globálnej ekonomiky) nevyzerá tak dobre, a to, čo sa zmenilo, je obchod, napätie, protekcionizmus a odvetné opatrenia,“ povedal Gurría.
OECD tiež revidovala svoje prognózy celosvetového rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy