San Marino potrebuje obnoviť dôveryhodnosť, pomôcť má pôžička od MMF

, The Guardian Foto: getty images

Mikroštát sa do dnes nedokázal vyrovnať s dopadmi finančnej krízy z roku 2008, vedúci predstavitelia uzatvorenej enklávy Talianska sa pripravujú na to, aby požiadali Medzinárodný menový fond o pôžičku vo výške 250 miliónov eur. Použijú ju na posilnenie svojich bánk, ktoré sú ešte stále zaťažené dlhmi aj 10 rokov po globálnej finančnej kríze.

Kríza v roku 2008 odhalila tajné bankové účty, ktoré v priebehu rokov pomohli vygenerovať značné množstvo bohatstva pre San Marino. Najväčšia banka v krajine, Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino (CRSM) sa spájala so škandálom prania špinavých peňazí. V priebehu posledného desaťročia sa zatvorilo sedem bánk, pričom posledných päť skončilo s nevyrovnanými dlhmi vo výške približne 1,7 mld. EUR, čo zodpovedá približne 117 % HDP štátu. Hoci sa táto suma môže zdať nízka v porovnaní s nesplácanými pôžičkami vo výške 185 miliárd EUR, ktoré mali talianske banky na konci minulého roka, ale stačí, aby vláda San Marina zvolená koncom roka 2016 podnikla odvážnejšie kroky. Pôžička od MMF sa rovná zhruba 7350 eur na osobu pri 34 000 obyvateľoch.

Prioritou je zachrániť štátnu CRSM, ktorá predstavuje približne 40 % štátneho bankového trhu a kde má väčšina obyvateľov krajiny svoje účty. CRSM od roku 2011 dostala štátne hotovostné injekcie v celkovej výške 250 miliónov EUR, ale v roku 2016 ešte stále zaznamenala straty vo výške 500 miliónov EUR. Preskúmanie jej aktív v celom finančnom systéme viedlo k záveru, že pôžička od MMF je "nevyhnutná", keďže vláda sa snaží vytvoriť transparentnejší a robustnejší sektor.

Zatiaľ čo sa formálna žiadosť o pomoc od MMF ešte nevzišla, Simone Celli, minister financií San Marino, povedal, že peniaze od MMF by mohli pomôcť obnoviť "dôveryhodnosť pre celú krajinu, nielen pre bankový systém".  San Marino dostalo v osemdesiatych rokoch prezývku "šťastný ostrov", jeho povesť poškodili šedé finančné transakcie. Obyvatelia boli obzvlášť znepokojení, keď bývalý taliansky minister hospodárstva Giulio Tremonti vyhlásil, že krajina zbohatla kvôli finančným podvodom, praniu špinavých peňazí a daňovým podvodníkom, väčšinou bohatých Talianov. Krajina sa tiež dostala pod tlak agentúry Rady Európy, ktorá sleduje zákony o praní špinavých peňazí, a OECD.

Mladí politickí vodcovia sú odhodlaní krajinu viesť po novej ceste, ich úsilie viedlo k tomu, že minulý rok San Marino škrtli z európskeho zoznamu daňových rajov. "Povedzme, že v minulosti nebolo všetko úplne čisté," povedal minister priemyslu Andrea Zafferani. "Ale teraz San Marino naozaj chce obrátiť list."

V San Marine nie je zjavný náznak ekonomického utrpenia. Stále je jednou z najbohatších krajín sveta, pokiaľ ide o HDP na obyvateľa, čo v roku 2016 predstavovalo 47 910 dolárov, hoci v roku 2008 to bolo ešte 90 667 dolárov. Okolo 90 % obyvateľov vlastní svoje domovy.

Na svahoch hory Titano, s výhľadom na Apeninské hory severného Talianska na pobreží Jadranského mora. Turisticky veľmi žiadaná destinácia. Kombinácia rôznych faktorov ale zasiahla cestovný ruch, od úverovej krízy cez rozmach v on-line nakupovania až po drastický pokles počtu ruských návštevníkov kvôli poklesu rubľa. Majitelia firiem sa opatrne vyjadrujú k úveru od MMF, pričom niektorí lídri vyzývajú, aby sa dohodli len na čiastke, ktorú môže krajina splácať. Reštrukturalizácia bude zahŕňať nepopulárne rozhodnutia, napríklad zníženie platov vo verejnom sektore a prehodnotenie dôchodkov. Ale vláda ich opisuje ako nevyhnutné zlo, aby sa San Maríno dostalo na správnu koľaj. "V krajine, kde si ľudia žili tak dobre 20 rokov, je normálne, že budú protesty, ale zásahy sú nevyhnutné na to, aby bola krajina bezpečnejšia a dôveryhodnejšia," tvrdí Celli

Súvisiace články

Aktuálne správy